Д-р Камен Янков: Ваксинираме кръгово срещу дерматита, но засега само в 50-километровата зона от Добри дол

Фермите в по-отдалечените от Първомайско общини засега няма да бъдат обхванати
Четвъртата проба на кравето мляко показа, че от 186 стопанства едва при 12 суровината е с по-лоши от нормата показатели
Д-р Камен Янков

Д-р Камен Янков

Д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив пред АгроПловдив

Д-р Янков, могат ли фермери от община Карлово например, която е доста отдалечена от огнището на Заразния нодуларен дерматит в Първомайско, но попада в Пловдивска област, да откажат ваксиниране? По желание ли ще е поставянето на ваксина или ще е задължително?

По мое мнение

ваксинирането не може да е по желание.

Доводът на тези фермери е, че продукцията им няма да се изкупува. Истината е, че тя може да се изкупува само от предприятия на територията на областта. За дребни преживни животни, ако се отглеждат с крави, има ограничение. Но ако в стопанството има само дребни преживни животни няма ограничение. Само трябва да се спазва контролът за движение и дезинфекция, който е много стриктен и е наш.

А дали самите мандри и месопреработвателите няма да се откажат от месото и млякото на ваксинираните животни?

Ние не можем да се набъркваме в тези взаимоотношения.

Доколко е вярно това, че месото от ваксинирани животни трябва задължително да мине през термична обработка?

Това не се отнася само за месото от ваксинирани животни, а за всички животни, които са на територията на областта. Това е валидно и сега, когато все още не са ваксинирани. Има заповед на изпълнителния директор на Агенцията по храните. Трябва разрезната повърхност да доказва, че месото не е свежо. Има регламент на европейската общност, който ни задължава да е така.

Но това ограничение е за Южна България само, нали? Имам предвид, че вероятно предприятията, които правят сурово сушени колбаси няма да могат да изкупуват месо от нашия регион?

В Пловдивска област има доказано огнище със заболели животни. Ще бъде приложена ваксина, която в момента я разтоварват (разговорът е от 27 април, 17 часа – б.р.) и от утре (днес – б.р.) започваме да ваксинираме. Ваксината идва от Южна Африка. От 28 април фактически стартира ваксинирането в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив и Благоевград.

В Пловдивска област от община Първомай ли ще започнете?

Оттам. Ще ваксинираме кръгово – община Първомай, Садово, което на мен ми е много притеснително, защото там има 5 хиляди животни (прочети за най-голямата ферма в Европа тук). В Асеновград също има много животни. На 100 процента ще се ваксинират и животните в общините Раковски и Брезово. Така обхващаме 50-километровата зона от огнището на заразата в Добри дол. Имаме достатъчно ваксина, за да обхванем този радиус.

Имаме разпределени 78 хиляди дози,

а на първия етап при нас ще дойдат 45 хиляди.

Сигурно ще имате такъв прецедент някой фермер да откаже ваксинирането на животните му. Как ще процедирате?

Ами той ще си носи отговорността и последствията. Животните ще се третират като заразени и така… Не може всички да бъдат ваксинирани, а един да остане.

Намалява ли млеконадоят от кравите?

При заразените животни – на 100%. При ваксинираните няма такова нещо.

Успяхте ли вече да третирате площите около огнището в инсектицид? 

Да. Днес (27 април) около 11 часа приключихме с въздушното пръскане. Третирахме 30 декара около поречието на река Марица, основно, и други водни площи без цъфтяща растителност и обработваеми земи до землището на село Градина.

Предполагам, че сте уведомили пчеларите в района?

Да, дори бяха предупредени повече пчелари отколкото беше необходимо като превантивна мярка.

Ще пръскате ли повторно след време?

Засега не. Сега ще се концентрираме във ваксинацията защото имаме много животни.

Ако сега, когато започва ваксинирането, заразата се появи в някоя ферма, дали ще оцелеят кравите от същата ферма, които нямат признаци на болестта?

По регламент трябва да бъдат убити всички контактни животни. Няма значение, че имаме ваксина. Понеже в други страни са действали така – убивали са само доказано заразените говеда, а другите от стадото са били ваксинирани, се е стигнало до това масово разпространение на болестта. В Турция например практиката е била именно такава. Там убиват само клинично болните, останалите ги ваксинират. И там дерматитът се разпространява като лавина. Имат над 800 огнища.

Ако след ваксинирането на животните някое насекомо заразопреносител ги убоде, какъв ще е процентът на заразяване?

Би следвало те да имат имунитет. Ваксината гарантира един продължителен имунитет. А какъв ще е процентът … тепърва ще разберем. Предварително нищо не можем да кажем. Знам по литературни данни, че има постваксинални усложнения, но не сме го виждали. Всичко ни е съвсем ново. Става въпрос за влошаване на общото състояние, слюноотделяне, сълзотечение.

Кръговото използване на ваксината означава ли, че няма да достигнете до някои по-отдалечени от Първомай общини?

На този етап – да. Иска ми се тези, които са на свободно отглеждане, да ги ваксинираме. Но ще видим най-напред какъв е броят на ваксината и докъде ще ни стигне.

Достатъчни ли са мерките, които Агенцията по храните взима за спиране на заразата?

За мен този път те са адекватни. Защото заболяването е обявено на 13 април. На 12 април са взети пробите, на 13-ти вече е ясно. Днес е 27-о число и вече имаме ваксините 14 дни след установяване на болестта в страната.

А дали някои от фермерите не би скрил заболяването, за да не пострада цялото му стадо?

Много е важно да получаваме сигнали за всяко съмнение, дори и да е нищожно. Веднага ще се отзовем и по-добре да направим 100 проби, които ще се окажат отрицателни, отколкото да не бъдем уведомявани. Наскоро

имахме сигнал от стопанство в Дебър

и снощи излязоха резултатите, които за наша радост са отрицателни. Страшно е ако се отвори нелегална търговия с прехвърляне на животни от едно на друго място.

Извинете за невежеството, но бихте ли казали човек, който е бил в контакт със заразени животни, за какъв период е преносител на заразата?

Хигиената е от първостепенно значение. Банята е достатъчна, но и дрехите трябва веднага да се изперат. Ако не се направи това, човек може да пренася вируса. Вирусът е от типа на едрата шарка и е устойчив.

И по една по-различна тема ще ви питам – качеството на млякото. Какво е то в областта?

Пробите, които взимаме, са от ферми с 50 и повече говеда, и са 186. Предпоследният път несъответстващите бяха 50.

Вчера излязоха четвъртите проби на млякото

и по-лоши от стандарта показатели има в 12 проби. Важното е, че намаляват. За мен това е доказателство, че стопаните се отнасят отговорно. След като премине ангажираността ни със Заразния нодуларен дерматит, ще започнем да вземаме проби и от стопанствата с 10 до 49 говеда. Така или иначе, тази година трябва да направим това изследване на млякото.

Колко пъти трябва да вземете проби и какво ще се случи със стопанствата, които не влизат в нормите?

Пет пъти се взимат проби. Ако млякото продължава да е несъответстващо, взимаме шеста проба. Тя се взима от фермера и той я изследва в специализираната лаборатория за негова сметка. Ако тя излезе качествена, първата проба отпада. Резултатите от всички проби се изчисляват средно аритметично и се съпоставят с нормата. Ако млякото на фермера има по-лоши показатели, се взима 7-ма проба и т.н., докато резултатите не покажат, че суровината е в нормите за качество. След петата проба, всички останали анализи се правят за сметка на стопанина.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment