Кой с кого играе в държавата

Една фантастична версия за това кой е врагът на Цветанов и кой даде на Станишев информацията, която внесе при Цацаров

шах от Китай

Кой с кого играе в държавата – този въпрос се нуждае от Еркюл Поаро, за да получи отговор.

Първо, ясно е, че всеки играе за себе си и на принципа на добрата сделка (тя е добра, когато и купувачът, и продавачът са доволни – еврейска сентенция) се появяват съюзи. Временни разбира се, защото всичко е временно, дори и животът.

Марин Райков призова вчера „някои политически сили“ да спрат с компроматите, за да има честни избори, все пак. И след няколко часа гръмна новината, че прокуратурата е обвинила Цветанов в престъпление при използването на СРС-та. Е, как да се укроти ситуацията сега?

А аз г-н Райков ви повярвах, че искате мир.

Веднага политическите коментатори запретнаха ръкави и ожесточено създадоха няколко криминални версии. В тях Мирослав Найденов беше ключов герой. Герой, ама все пак пешка в ръцете на Борисов. Една окичена със СРС-та бяла ли, черна ли, пешка.

От повдигнатото обвинение срещу Цветанов изводите са два – Бойко играе срещу него, Райков играе с Бойко, а Цацаров – той е с двамата.

„Браво на прокуратурата“, казаха от опозицията. А Татяна Дончева презрително нарече Станишев Калитко. Наивен Калитко.

Обаче, обаче… Защо им е нужно на ГЕРБ да хвърлят на вълците Цветанов?

Въпросът изглежда нелеп, защото отговорът е ясен – за да може ГЕРБ да си изчисти петното, лепнато заради безразборното подслушване.

Само че, един момент. Нали скорошни социологически проучвания показаха, че избирателят не го е еня  колко души е подслушвал Цветанов? Който е за ГЕРБ, си е за ГЕРБ. Следващият парламент със сигурност ще намали слухтенето.

Следователно, друга е причината за отстрела на Цветанов. И тя се нарича Бойко Борисов. Някъде и заради нещо експремиерът и ексвицепремиерът са се разделили по пътя.

Все по-логично ми изглежда именно по нареждане на Цветанов да е записан онзи тристранен разговор между Кокинов, Борисов и Найденов. С популяризирането на този запис, бившият шеф на МВР ясно се е обозначил като враг на Бойко Борисов. Записът е бил предупреждение към лидера, в смисъл „Не ме подценявай!“ По тази причина Цветанов и Борисов коренно се разминаха във версиите си кой е разпоредил подслушването. Бившият вътрешен министър посочи като агент Найденов, а бившият експремиер светкавично отхвърли тази версия със смайващия мотив: „Найденов често ми е идвал на гости в Банкя.“

Ясен сигнал за това, че Борисов и Цветанов вече играят един срещу друг бяха откровенията на Мирослав Найденов пред бТВ миналата седмица. Чрез бившия земеделски министър Бойко на практика обяви война на Цветан. А Цветан отвърна на удара като пусна записа в петък.

Но ето че не минаха и 5 дни оттогава, а вече имаме един обвинен бивш вътрешен министър.

Сега Цветанов трябва първо, да види каква ще е реакцията на лидера (ще бъде ли изметен от предизборния щаб и от листите, които оглавява), а след това добре да помисли дали да завлече ГЕРБ на дъното баш преди изборите. Защото сега той е на ход. Много интересно е какво ще направи Цветанов. Всъщност, интересни са параметрите на сделката, която му се предлага. Най-общо тя вероятно е мълчание срещу стопиране на наказателното производство или победа на съдебен етап.

Най-лошото в случая е, че незаконните подслушвания вероятно са правени по нареждане на Бойко Борисов. Цветанов си е цапал ръцете, а Бойко ще си ги измие с него.

Проблемът на експремиера е, че замесвайки своя вътрешен министър в подслушванията, го е направил силен. Информацията е сила и Цветанов я притежава. Но в момента бившият шеф на МВР се гърчи в прегръдката на прокуратурата и психически изнемогва.

Ако отидем в самото начало на скандала с подслушванията пък, ще видим как лидерът на БСП отнася една папка на Сотир Цацаров. Папка, получена от анонимен изпращач.

Тогава си мислехме, че БСП има таен агент в онази служба в МВР, която се занимава със СРС-та .

Днес вече се чудя дали наистина е било така. Какво ще кажете на следната история: Бойко Борисов се среща тайно със Станишев и му предлага да изиграе тази роля – на солидния партиен лидер, който информира прокуратурата за масово нерегламентирано подслушване. Ако шефът на БСП е получил доказателства, че папката съдържа верни данни, какво губи? Не само че не губи, но и печели. Евентуално.

Всъщност, кой даде данните на Станишев? Бойко Борисов директно или чрез някой двоен агент?

Някой би възразил, че Борисов не би си вкарал автогол. Но я помислете! Това уличава не него, а Цветанов. Кой е любимецът на народа? Кой е човекът- партия? Кой притежава харизма? Кой знае езика на хората? На кого вярват? Отговорът си има име и фамилия, които започват с една и съща буква. И тя не е Ц.

Leave a Comment