Опасни болести и неприятели атакуват овощни, лозя, зеленчуци

Из Бюлетин 8 за растителна защита на БАБХ Пловдив, издаден на 20.05.2016 г. (за контакти виж в края на текста

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ

ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ КУЛТУРИ

Струпясване по ябълката /Venturia inaequalis/. Фенологично развитие: формиране на завръз с големина орех. Изминалият период се характеризираше с динамично неустойчиво време с валежи с различен интензитет в областта. На места валежите бяха придружени с градушки. Отчетени са няколко нови критични периоди от смесен тип със средна и силна степен на зараза. В масиви с пропуски в редовната растителна защита отчитаме нови по-силни прояви от конидиална зараза по листата и нови петна по плода. Допуснатите поражения могат да редуцират и компрометират очакваната реколта. Да се извърши поредно следцъфтежно третиране със системни средства за борба. При пропуски в редовната РЗ и допусната зараза да се ползват с предимство ПРЗ с активна база Додин , които имат стопиращ и изкореняващ ефект върху петната. След валеж или продължително навлажняване да се подбират ПРЗ, имащи локално и системно действие, които блокират нарастването на мицела в ранните фази от развитието им. Третирането не трябва да е по-късно от 48 часа за Фабан , за Скор до 72-96 часа от последния регистриран валежен период.

След градушки да се пръска до 24 часа с медсъдържащ препарат за навременно калциране на раните. В масиви с преобладаващ сортов състав чувствителен на брашнеста мана е необходимо да продължи комбинираната борба през 10-12 дни. Подходящи ПРЗ за комбинирана борба срещу двете болести: Фабан 120 мл/дка или друг.

Ябълков плодов червей /Laspeyresia pomonella/. Вредят гъсениците, които се развиват в плода. Една гъсеница за своето пълно изхранване поврежда от 2-3 плода. В плододаващите масиви на областта неприятелят има традиционно висока плътност. Да се извърши второ пръскане срещу първо поколение на неприятеля – в периода – 26 – 28.05 за равнините АЕР; в периода – 28 – 30.05 за предпланинските части на областта. Важно условие за успешна РЗ е използването на ПРЗ с различни активни бази. Да се използва един от одобрените и регистрираните ПРЗ за неприятеля: Дурсбан 4 ЕК 200 мл/дка, Ранер 240 СК, Децис 100 ЕК 7.5-12.5 мл/дка или друг.

Земеделски производители, занимаващи се с биологично производство на ябълки могат да използват биоинсекттицидите МАДЕКС ТВИН – 10мл/дка, МАДЕКС ТОП – 10мл/дка с раб. р-р 40-120л/дка и СИНЕИС 480СК – 20-38мл/дка.

Калифорнийска щитоносна въшка

Калифорнийска щитоносна въшка

Калифорнийска щитоносна въшка /Quadraspidiotus perniciosusi/. Развитие на първо поколение: начало на раждане на ларвите – 16.05. АЕР Пловдив. Калифорнийската щитоносна въшка е най-вредоносния неприятел от всички щитовки у нас. На този етап от вегетацията борбата включва вегетационни пръскания комбинирани с основния икономически неприятел по културата ябълковия плодов червей. Нейното подценяване води до постепенно изтощаване и умиране на насажденията.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ КУЛТУРИ

Източен плодов червей /Grapholitha molesta/. Да продължат обследванията в прасковените масиви. При доказан праг на икономическа вредност да се извърши второ пръскане срещу гъсениците от първо поколение в периода – 20-22.05 с Дурсбан 4 ЕК 150-200 мл/дка, Ранер 240 СК 0.03%, Ефория 045 ЗК 100 мл/дка или друг.

ЛОЗЯ

Брашнеста мана по лозата Оидиум /Uncinula necator/. Фенофаза на културата: начало на цъфтеж. Високата въздушна влага и умерено високите температури са предпоставка за бързо развитие и разпространение на заразата. Критични за опазване на лозата от оидиума са фазите от цъфтеж до прошарване на зърното. Необходимо е третиранията да продължат през 10-12 дни със системни средства, комбинирани с тези за маната. Да се осигури оптимално покритие на всички вътрешни части от главината с Вивандо 20 мл/ дка, Шавит 25 ЕК 0,01%, Болеро 12 ЕК 0,02% или друг.

Мана по лозата /Plasmopara viticola/. Развитие на патогена: първо мазно петно – 17.05. Най-критичният период от фенологичното развитие на лозата за нападение от мана е от масов цъфтеж до големина на зърната “грахово зърно“. Във фенофазите от масов цъфтеж до големина грахово зърно е задължително да се извежда редовни третирания с фунгициди със системно-контактно действие. Лятните просветляващи резитби – филизине, колтучене осигуряват по-добър микроклимат и намаляват вероятността от вторично развитие на патогена. Едновременно срещу маната през интервал от 10-12 дни пръскането да се комбинира и срещу оидиума по лозата. Може да се използват Орвего 80 мл/дка, Икуейшън Про 0.04%, Шавит Ф 72 ВДГ 0.2% или друг.

Резултатът от нелекувано сиво гниене

Резултатът от нелекувано сиво гниене

Сиво гниене по лозата /Botrytis cinerea/. Болестта се проявява от фенофаза “цъфтеж” до прошарване и узряване на гроздето. Нападнатите цветове изсъхват и опадат. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се олющва. При влажни условия нападнатите части се покриват с обилно сиво спороношение. Да се извършат предпазни пръскания: -1-во след приключване на цъфтежа; – 2 -ро – преди затваряне на грозда; – 3 -то пръскане при прошарване на грозда; – 4 -то – 20 дни преди узряване с един от разрешените фунгициди. Да се обърне внимание на десертните лозя, които по правило страдат по-силно от болестта. Третирането срещу сивото гниене да се комбинира с тези за оидиума и маната. Може да се използва Кабрио Топ в доза 200 гр/дка срещу трите болести.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

РЗ практики след разсаждане на разсада на полето 14 дни след разсаждане на зеленчуковия разсад на полето, да се извърши предпазно пръскане срещу: листни петна /алтернария/ и смучещи насекоми листни въшки и трипсове. Да се работи с: фунгицидни средства: Орвего 70 мл/дка, ПОЛИРАМ ДФ-0.2%, СКОР 250 ЕК-0.04%, КУАДРИС 2СК-0.075%, РИДОМИЛ ГОЛД МЦ 68ВГ250г/дка. Инсектицидни ПРЗ: МОСПИЛАН – 0.0125%, КАЛИПСО 480 СК*-20мл/дка, КОНФИДОР ЕНЕРДЖИ ОД – 0.06%, ПИКАДОР 20 СЛ-0.05%, БИСКАЯ 240 ОД – 0.06%, НЕКСИД 015КС – 0.02%, БИ-58-0.05%.

ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив бул.”Марица”86,тел/факс 032/62 6318;032/6241 92. E-mail:obdh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: prognoza_plovdiv@.abv.bg; rsrz2@abv.bg

(АгроПловдив съветва стопаните да се абонират в областната дирекция в Пловдив на БАБХ, за да получават несъкратения вариант на бюлетините за растителна защита, в които са посочени повече препарати с дозите за третиране!)

Leave a Comment