Третират с инсектициди около Дунав, територии в областите Пловдив и Благоевград

Пчеларите да затворят семействата, предупреждават от Агенцията по храните

пчеларят Гени ТитовОт 10 до 13 юни 2016 година ще бъдат третирани с инсектициди площите по цялото поречие на река Дунав за ограничаване разпространението на Заразен нодуларен дерматит, съобщиха от Агенцията по храните. Ще бъдат обработени териториите в зона до 10 километра от брега на реката – oт района на град Брегово (западната граница със Сърбия) до град Силистра. Летателната техника ще излита от площадките край селата Щръклево, област Русе, Кайнарджа, област Силистра и Гривица, област Плевен.

От 11 до 16 юни 2016 година ще се пръска на територията на общините – Марица, Раковски, Родопи, Катуница, Садово и Куклен. Летателната техника ще излита от  площадката край Войсил.

От 11 до 17 юни ще се обработват териториите в общините – Симитли, Кресна, Струмяни и Петрич. Самолетите ще излитат от площадката край село Покровник, област Благоевград.

Инсектицидните обработки са съобразени с нормативните изисквания за опазване на пчелите и се извършват в ранните часове на деня – от 6:00 до 10:00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането. Целта е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит.

 

Графикът може да бъде променян следствие на влошени метеорологични условия.

 

09.06.2016 г.                                                                                      Пресцентър БАБХ

 

Leave a Comment