И. Йотова и Д. Танева спорят колко губим от скандалните 1.1 млрд. лв.

Илияна ЙотоваВъпреки че Министерството на земеделието и храните и фонд „Земеделие“ декларираха през тази седмица официалната си позиция, че Европейската комисия не само, че не е санкционирала България с над 1 млрд. лв., но и че вече ги е изплатила, днес спорът по темата отново се разгоря. Това се случи в ефира на БНР , където се сблъскаха позициите на земеделския министър Десислава Танева и евродепутата Илияна Йотова.

Десислава ТаневаМинистър Танева за пореден път посочи, че въпросната сума от над 1 млрд. лв. са средства, разплатени по старата Програма за развитие на селските региони, която е приключила и няма как да бъде спряна вече. Сумата е възстановена от ЕК миналата година, съгласно правилата за приключване на програмата, без една много малка част по отношение на възстановяване на някои разходи и уравняването на сметките, посочи министърът. Става въпрос за 2 или 3 милиона, уточни тя.

Поводът за писмото на ЕК (от 29 април т.г. – б.р.) не е, че Сертифициращият орган не е признат, защото той е признат, а за доклада на този орган.

„В нашия случай, както и на още 2 държави – Франция и Италия, трябва да се извършат допълнителни действия, тъй като Комисията има претенции относно процента на извадката, върху които са правени проверките“, заяви Десислава Танева.

Евродепутатът Илияна Йотова оцени казаното от Танева, че корекциите на ЕК ще са за сметка на бенефициентите като „много по-страшно дори отколкото отговорите на нейното министерство само преди няколко дни“.  Тя изтъкна, че е отправила запитване по случая към ЕК, на което е получила отговор през юни. В него се казва, че имат претенции към България  в две посоки – за непрозрачност на обществените поръчки, когато са правени и изпълнявани проектите. И за слабости в самите проекти – т. нар. „допустимост“. От ЕК не вярват и на контролния отговор –  сертифициращия орган, защото смятат, че не са спазени всички правила.

„Не искам да се прави спекулация, че парите са разплатени от ЕК, както твърди Министерството на земеделието. Те го говорят, между другото, и на министър председателят.  Парите не са дошли всичките, това е ясно, те са разплатени от националния бюджет, тези пари трябва да си ги получим от ЕК и затова е нашият сигнал“, заяви Илияна Йотова.

Танева отвърна с репликата: „Никъде не се казва, че ЕК не вярва на държавата.“

Leave a Comment