Почти 5000 биостопанства заемат над 1.5% от земеделските земи

Най-много се отглеждат трайни насаждения и лозя, но има също зърнени и технически култури, пчели, кози и овце

 

index1Биологичното производство у нас се развива със завидни темпове заради нарастващото желание на потребители да консумират здравословни и чисти храни. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров при откриването на семинар на тема „Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа”, който се провежда в София.

Към края на 2014 г. в Министерство на земеделието и храните са регистрирани 4 092 биологични производители, преработватели и търговци, а в края на 2015 г. операторите в системата са над 4 800.

Заради политиката, която поощрява биологичното производство, в последните пет години се очертава трайна тенденция на ежегодно повишаване на площите на стопанствата, както и на сертифицираните екологично чисти райони. „През 2014 г. общите площи възлизат на 74 351 ха, което е с около 40% повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на площите, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната, като от 0,5 % за 2010 г. достига до 1,5 % за 2014 г.“, каза още д-р Димитров.

Основните култури, които се отглеждат в  България по биологичен начин, са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. „Отглеждани по биологичен начин са и зърнено-житните култури– основно пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури, сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула, по данни на зам.-министърът.

Д-р Цветан Димитров информира, че друг основен сектор на биологичното производство у нас е лозарството и винопроизводството. Последната година общото производство на биологична растителна продукция е над 38 000 тона.

Секторът на биологичното животновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение. Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите – 18.5%, следвани от козите и овцете.

Leave a Comment