10.5 млн. лв. изплатиха на 9 хиляди дребни стопани

биофермаДнес, 30 юни, Държавен фонд „Земеделие“ преведе 10,5 млн. лева на над 9 000 стопани по Схемата за дребни земеделски стопани (ДЗС), която се прилага за първи път от Кампания 2015. От Пловдивска област по схемата са одобрени около хиляда производители.

Първите изчисления на Министерството на земеделието и храните показваха, че в тази схема през 2015 г. ще се включат 48 729 производители – при минимален праг на стопанство от 1 ха и 116 045 – при минимален праг на стопанство от 0, 5 ха. Оказва се обаче, че кандидатите са значително по-малко. Техният брой не може да нарасне, тъй като миналата година бе първата и последна възможност за включване в схемата. Дребните стопани, които вече участват, могат да се откажат по всяко време, в случай че увеличат обработваемите площи или преценят, че могат да получат по-високи плащания по останалите възможности от мерките за директни плащания и единното плащане на площ.

Стопаните трябва да поддържат през целия период на участието си в схемата най-малко допустимите площи, определена на база подаденото заявлението за 2015 г.

Финансовото подпомагане по Схемата за дребни земеделски стопани замества всички плащания по схемите за директни плащания. Големият му плюс е, че производителите са освободени от зелените изисквания и проверките за кръстосани съответствия.

Размерът на годишното плащане за всеки земеделски стопанин е минимум 500 евро и максимум 1 250 евро, като субсидията се формира от отделните изчисления по всяка от заявените схеми по директни плащания за Кампания 2015.

Leave a Comment