Държавата започва да изкупува частни гори до 5 ха

Най-големи шансове за продажба имат имоти, които граничат с държавни и които са между 1 и 2 хектара

BukОт началото на следващата седмица за първи път всички Държавни горски предприятия в България ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер горски територии, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на  нова административна сграда на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян. Тя посочи, че целта е комасиране, като по този начин ще се увеличи държавната горска територия и тя ще бъде охранявана и стопанисвана съгласно лесовъдската наука. „Бюджетът, който е предвиден  от всички горски предприятия за тази  дейност е близо 700 000 лв.“, допълни министър Танева.

Стартирането на процедурата по закупуване на поземлени имоти в горски територии ще бъде оповестен публично  чрез публикуване на съобщение на интернет страницата на съответното държавно предприятие. Информация се публикува и на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

Срокът за приемане на заявления от собственици на поземлени имоти в горски територии е не по-кратък от два месеца от датата на публикуване на съобщението.

Със средства на държавните предприятия (ДП) се закупуват единствено поземлени имоти в горски територии, собственост на физически лица, с максимална площ на отделен имот до 5 ха.

Не закупуват поземлени имоти в горски територии,  които са собственост на общини, юридически лица, религиозни организации и сдружения, както и такива, които са били предмет на договор за замяна между държавата и физически или юридически лица.

Собствениците на горски територии, които желаят да ги предложат за закупуване от ДП, подават заявление по образец – Приложение 1, до ДП или до териториалното поделение, в чиито обхват на дейност се намира поземленият имот. Заедно със заявлението се прилагат:

– документ за собственост (решение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот с протокол за въвод във владение, нотариален акт, договор за продажба, договор за доброволна делба),

– актуална скица на имота от картата на възстановената собственост или от Кадастралната карта и кадастралния регистър с партида за имота,

– извадка от горскостопанския план или програма или лесоустройствения проект с таксационни описания за подотделите, включени в имота,

– удостоверение за наследници – когато имотът е възстановен на наследниците на починал собственик или при смърт на собственика на имота,

– нотариално заверено пълномощно от собственик/собственици – когато заявлението се подава от несобственик,

– запечатан непрозрачен плик с предложена продажна цена на поземления имот.

В случаите на съсобственост върху имота, заявлението по ал. 1 се подписва от всички съсобственици или от техни пълномощници с нотариално заверени пълномощни.

Разглеждането, оценяването и класирането на постъпилите заявления се извършва от комисия, определена от директора на ДП. Ако подадените документи са коректни, комисията им прави оценка.

30 точки получават горски имоти, които граничат с държавни гори. Ако не граничат, точките са 0. Ако горските територии, попадащи в имота, имат защитни или специални функции се добавят 10 точки. В случай, че площта на имота е до 0,1 ха, оценката е 0 точки. Ако площта на имота е над 0,1 ха до 2 ха – 15 т., а при площ над 2 ха до 5 ха – 12 точки.

„Защитни“ функции са, когато гората служи за защита на водите, на почвите, на урбанизираните територии, на техническа инфраструктура, на горна граница на гората, защитни пояси, гори, създадени по технически проект за борба с ерозията.

„Специални“ функции имат защитени територии по ЗЗТ, защитени зони по ЗБР, с особени статути и режими, въведени по други закони, семепроизводствени насаждения и градини, опитни и географски култури, дендрариуми, научноизследователски и опитни гори, токовища, до 200 м около туристически хижи, до 200 м около обектите с религиозно значение, бази за интензивно развитие на дивеча, с рекреационно значение, за поддържане на ландшафта, гори с висока консервационна стойност.

За работата на комисията по първия етап се изготвя протокол, съдържащ класирането на всички допуснати до разглеждане заявления. Този протокол се публикува на интернет страницата на ДП в 3-дневен срок от съставянето му.

ДП възлага на правоспособни независими оценители, регистрирани по Закона за независимите оценители, да оценят поземлените имоти в горски територии, получили най-голям брой точки след оценката и класирането от първия етап.

На втория етап класирането на поземлените имоти в горски територии се извършва по критерия икономически най-изгодно ценово предложение.

Комисията сравнява предложената от заявителя цена, изчислена за 1 дка,  и цената от оценката на независимия оценител, изчислена за 1 дка.

Класирането на поземлените имоти в горски територии се извършва според разликата в единичните цени на декар – предложената от заявителя цена спрямо оценката на независимия оценител. На първо място се класира предложението за продажба, при което  разликата между цената на декар, посочена от заявителя, и тази от оценката по чл. 16 е най-голямо положително число.

Имоти, чиято предложена продажна цена на 1 дка е по-висока от цената на 1 дка от оценката на оценителите, не се класират.

За работата на комисията се изготвя протокол, който се публикува на интернет страницата на предприятието в еднодневен срок след съставянето му.

В случай, че след сключването на договорите, определените във финансовия план на ДП за съответната година средства за закупуване на горски територии не са усвоени, може да се пристъпи към третия етап на процедурата. Държавното предприятие може да възложи извършването на оценки на следващите поземлени имоти в горски територии, класирани на първия етап, в рамките на неусвоените средства, след приключването на втория етап на процедурата.

 

 

 

Leave a Comment