А всъщност, да те нарекат Марко Тотев е похвала

Марко ТотевВеднъж Марко Тотев играел покер в прочутото кафене “Арданели” във Велико Търново. Покерът му е бил страст. Именно там, при едно от раздаванията, му се паднала уникалната ръка “Кент флош роял”. Казват, че това се случва веднъж в живота. Точно в този момент обаче покрай кафенето минала траурна процесия и картоиграчите излезли да отдадат последна почит на починалия. Когато се върнали около масата, картите вече били разбъркани.

Точно от този ден името на Марко Тотев се превърнало в синоним на карък, неудачник. Въпреки, че по онова време не е имало радио, телефони, телевизия, интернет, лека-полека и устойчиво във времето не останал българин, който да не знае какво означава да нарекат някого „Марко Тотев“. А от случая във търновското кафене е изминал може би век.

Марко Тотев не само е бил реално съществуващ човек, но е имал и изключителен интелект. Роден е през далечната 1858 г. и е починал на днешния 26 юли преди 80 години, през 1936 г. Той е може би първият адвокат в страната, а със сигурност фигурира в адвокатския регистър на Велико Търново под № 001.

Като адвокат е бил брилянтен – няма нито едно изгубено дело. Речите му са били изучавани от студентите в правния факултет на Софийския университет. Тотев дори осъдил държавата заради едно неправилно поставено „й“ в закона за обезщетяване на учителите, тъй като буквата променяла смисъла на важна дума.

Освен това търновецът е бил началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия в Търново, инспектор към Министерство на правосъдието, депутат в Четвъртото Народно събрание през 1893 г. и окръжен управител на град Бургас през 1900 г. Заради изключителната му компетентност е бил поканен от представители на международната параходна компания „Холанд Америка“ да защитава интересите на компанията в България.

Преди 9 години във Велико Търново бе открит музей на името на Марко Тотев. В него са подредени оригиналното му бюро от адвокатската кантора, мастилницата и библиотеката му, чиито лавици са пълни с правна литература на три езика. В експозицията са включени около 130 тома книги от личната библиотека на великотърновеца, върху които ясно личи печата му. Те са предоставени на музея от неговите единствени наследници.

 

Leave a Comment