Клиент се оплака: Платих за 41 кг пипер при тържището, а той се оказа 35

капия на пътяПриятел на АгроПловдив се обади в редакцията, за да предупреди потребителите да не се доверяват на търговците, които продават зеленчуци около тържище „Родопи 95“ до село Първенец, Пловдивско. Лично той днес е бил преметнат от ром, който от известно време се е настанил с микробуса си точно срещу входа на зеленчуковата борса.

„Искахме да затворим печени чушки в буркани и затова отидох до тържището“, обясни Йордан Вълев. За по-удобно той спрял при микробус пълен с чували пипер и разположен на най-удобното място – до шосето и точно срещу входа на борсата. „Отвън беше пълно с чували с чушки и около тях се въртеше мъж, а вътре една жена продължаваше да пълни стоката. Повечето пипери се продаваха за 1.10 лв. килото, но имаше и по-дребни чушки за 0.70 лева“, продължи да разказва Йордан.

Той обясни, че по-скъпият зеленчук бил прекалено едър, затова избрал да закупи два чувала от по-евтиния. Циганинът ги претеглил на електронна везна – излезли 41 килограма. Купувачът платил 28.70 лв. и си тръгнал. Когато се прибрал обаче, решил да провери теглото им на своя кантар, който не го е подвеждал. И видял, че чушките тежат точно 35 килограма. По сметки на Йордан, кантарът на приходящия търговец тегли с около 15% по-тежко. Той изчисли, че реалната цена, която е платил, е 0.82 лева за килограм.

На коментара, че 0.70 лева за червена капия е наистина прекалено евтино, Йордан обърна внимание, че кантарът си е кантар – удря без да прави разлика в цените. Според него, по-сигурно за купувачите е да пазаруват от търговците, които са в самото тържище, тъй като те са постоянни. Минават през проверки на данъчни, на Държавната комисия по стокови борси и тържища, на метрологичния надзор. „Затова няма как повечето везни вътре да не са точни“, изрази увереност Йордан и добави, че е трябвало да се сети за това по-рано.

 

 

 

Leave a Comment