Възлагаме със закон на МБВР да направи инвентаризация на горите

гора, планина до х. ЗдравецСпоразумение между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) предвижда България да получи консултантски услуги за подобряване на информацията за горите и горските територии. Споразумението ще бъде одобрено от Министерския съвет, който от своя страна ще предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон. Проектът на закона е публикуван на страницата на МЗХ.

Споразумението, което ще бъде публикувано до 15 дни след обнародването на закона, предвижда в рамките на индикативен срок от 16 месеца от влизането му в сила, Министерството на земеделието и храните да получи експертна техническа помощ от Международната банка за възстановяване и развитие.  за изпълнение на осем основни задачи. А именно: 1. определяне формата на НГИ (национална горска инвентаризация), 2. изготвяне и приемане на методология за извършване на НГИ и програма за обучение на екипите, свързани с провеждането на НГИ, 3. провеждане на обучение на съответния персонал, 4. подготвяне на необходимия за провеждане на НГИ софтуерен интерфейс, 5. провеждане на НГИ в един договорен регион в България, 6. провеждане на необходимия брой консултации и семинари със заинтересованите страни за съдържанието на инвентаризационните доклади, 7. изготвяне на доклад за резултатите от извършената НГИ в даден регион, на аналитичен доклад с препоръка за провеждане на НГИ, в съответствие с
изискванията на ПРСР 2014-2020 г., както и на Бележка за политиките с предложения за включване на резултатите от НГИ в стратегическото планиране на горския сектор, (8) да се публикуват резултатите и заключенията от проведената НГИ в дадения регион.

В мотивите за приемането на закона е посочено, че без консултантска помощ от Международната банка за възстановяване и развитие Министерството на земеделието и храните няма да е в състояние да изпълни посочените по-горе задачи качествено и в срок.

Посоченият проект ще се финансира със средства от ПРСР 2014-2020 г., мярка
20 „Техническа помощ” от Програма за развитие на селските райони за
периода 2014-2020 г. (Наредба № 17 от 2015 г.). Допустими са до 5 броя междинни плащания с период на изпълнение над 1 година, какъвто е срокът по посоченото Споразумение.
Плащанията се извършват авансово от бюджета на Министерство на земеделието и
храните и в последствие се възстановяват.

 

 

Leave a Comment