Преди 138 г. се ражда д-р Стамен Григоров – откривателят на ценната бактерия в киселото мляко

Талантливият учен е бил поканен да работи в Швейцария и Бразилия, но е избрал да се завърне в България

д-р Стамен ГригоровПреди 138 г. и точно в годината на Освобождението ни от турско робство в малкото селце Студен извор, Трънско се ражда д-р Стамен Григоров. Името му е изписано със светли букви в българската история като откривател на ценната млечнокисела бактерия Lactobacillus bulgaricus в българското кисело мляко. Любопитно е, че той умира на същата дата – 27 октомври, през 1945 г., на 67-годишна възраст.

Д-р Григоров е имал възможност да работи в Швейцария и Бразилия, където знанията, усърдието и почтеността му са били високо оценени, но е избрал да живее в родината си.

Той е следвал „Естествени науки“ в Монпелие, Южна Франция, след което е станал докторант по медицина в Женевския университет. Дисертацията му е на тема „Принос към патогенезиса на апендицита“ е отличена със специална награда на университета. Насърчен от швейцарските си наставници, д-р Григоров започва да изследва българското кисело мляко в модерните лаборатории на Женевския университет и през 1905 г. той за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално той описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.

Публикацията в престижното швейцарско медицинско списание „Revue Medicale de la Suisse Romande“ заслужено предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия институт по микробиология, в Париж. Ръководството на института възлага на бъдещия лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина Иля Мечников да потвърди докладваните данни. Иля Мечников потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето.

На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевския университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло, Бразилия и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в родината. Започва работа, като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име.

Днес почти една трета от населението на земята – над 2 милиарда души – консумират оригиналното българско кисело мляко. Най-големите му почитатели, освен българите, са жителите на Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни, разказаха преди години от „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. Дружеството е единственото държавно предприятие в млечния бранш, което и лидер в млечната индустрия.

Оригиналното наше кисело мляко се прави със стартерни култури, които растат у нас. Тайната на закваската е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила – лактобацилус булгарикус /българската пръчица/ и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на нашенския продукт. Във вида, в който се прави киселото мляко, микроорганизмите имат наситеност 10 на девета степен на грам продукт.

Само у нас може да се направи и запази живата закваска. Тъй като в другите страни тя не оцелява, те работят с генномодифицирани стартерни продукти.

Смята се, че киселото мляко е дар от траките. Изследване на фондация „Д-р Стамен Григоров“, която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в с. Студен извор, сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.Тогава след турско нападение българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия огромни стада овце.

До Балканската война млекарниците в Цариград били собственост изключително на българи. Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи /1515-1547 г./, който страдал от болест на стомаха. Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.

А как протича животът на д-р Стамен Григоров в България?

Като патриот той участва като военен лекар и в Балканската, и в Първата световна война. При сражение е ранен и умира брат му Христо.

След завръщането си от фронта, д-р Григоров продължава изследванията си за създаване на противотуберкулозна ваксина, с което след смъртта му се заема неговият син му д-р Александър Григоров.

Leave a Comment