От днес до 18 ноември се заявяват овощни, малини и ягоди за помощ при третиране срещу вредители

в овощната градина

Субсидията ще е до 10 лв./дка и ще се изплати до 19 декември

От днес, 4-ти, до 18 ноември (петък) стопаните на трайни насаждения – овощни, малини и ягоди, подават заявления в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. Те са за подпомагане за есенния етап за борба с вредителите по трайните насаждения. Със свое решение Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ прие да бъде предоставен допълнителен финансов ресурс от 1 милион лева по държавната помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани за есенния етап от Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения.

Средствата са за закупуване на продукти за растителна защита и продукти  за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента. Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, отглеждащи семкови и костилкови овощни видове, ягоди и малини. В есенния етап по схемата се подпомагат разходи до 100 лева на хектар (с ДДС).

Срокът за отчитане на извършените дейности във връзка със зимните пръскания е 30 ноември, а сключването на договори и изплащане на средствата по държавната помощ ще е до 19 декември 2016 година.

Помощта в рамките на обявения прием на заявления ще се предоставя на малки и средни предприятия – регистрирани земеделски стопани на овощните култури, ягоди и малини.

 

1 Comment

  1. зс каза:

    трайните насаждения не са както зърно производството, да се стопанисват с хиляди декари и разходите да са 80,100лв за отглеждането на дк зърно тогава 10лв са нещо за което си заслужава да участваш.При трайните насаждения 10лв на дк са просто нищожни на фона на разхода по създаване и производство на дк а като се има в предвид ,че трайните насаждения са от порядака от 10 дк до 100дк просто тия 10 лв са смешни а начина,изискванията по който се отпускат е такъв ,че разхода за подаване на документите е равен на прихода.На животновъдите не изискват никакви документи по преходна национална помощ ЗАЩО И НА трайните насаждения ДА НЕ СЕ ОТПУСКАТ ТАКА ПАРИТЕ ПО ТЕЗИ СХЕМИ?

Leave a Comment