До края на годината земеделците плащат наем за белите петна

земеделска земяДо края на годината земеделците ползватели на „бели петна“ трябва да внесат наема за тях по специална сметка към съответната областна земеделска дирекция.

Собствениците (наследниците) на земеделски земи, които не са сключвали договори за наем или аренда с производители, но нивите им са разпределени за ползване като бели петна между земеделците в съответната община, могат да си потърсят наемите за тях в общинските земеделски служби.

За целта собствениците (наследници) трябва да подадат заявление по чл. 37 в, ал. 7 от Закона за собствеността и ползването на земеделската земя чрез съответната общинска служба по земеделие до областна дирекция „Земеделие“.

Заявлението трябва да е придружено от удостоверение за наследници и удостоверение за актуална банкова сметка. Общинската служба извършва проверка и установява дължимата сума.

Когато имотът е съсобствен, тоест има двама или повече собственици, или е записано „наследниците на“, то установените дължими суми се изплащат на този, който е подал заявлението. Разпределението на получените наеми се урежда помежду съсобствениците или сънаследниците.

 

Leave a Comment