Нови условия от 2017 г. за обвързани плащания при овце и кози (Проект)

овцеОвце-майки и кози-майки, които не са под селекционен контрол няма да се подпомагат по схемата за обвързано плащане в периода 2017/2020 г.. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Наредба 3 от 17 февруари 2015 г. Той е публикуван на страницата на МЗХ за обсъждане.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол имат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 50 и повече овце-майки под селекционен контрол от една порода, и/или 20 и повече кози-майки под селекционен контрол от една порода.

Млечни и месодайни овце и кози под селекционен контрол

Заявените животни трябва да са идентифицирани с две средства за идентификация, одобрени от БАБХ – обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация за животните родени след 31.12.2009 г., а животните родени преди 31.12.2009 г. да са идентифицирани с поне едно средство за идентификация, одобрено от БАБХ – обикновена ушна марка и/или електронно средство за идентификация.

Животните трябва да са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да са вписани в регистъра на животните в животновъдния обект.

Земеделските стопани трябва да продължат да отглеждат заявените овце-майки и/или кози-майки най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

За да получат подпомагане по схемата, заявените за подпомагане от стопаните животни трябва да бъдат с доказан произход с минимум І родословен пояс и да бъдат вписани в регистрите по чл. 18, ал. 6 от Закона за животновъдството.

Необходимо е стопаните да докажат реализирането на количества мляко, съответстващи на най-малко 70 кг. от овца- майка и/или коза – майка, с изключение на животните от автохтонните породи съгласно Приложение №7 за периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване.


Приложение № 7 към чл. 23, ал.4, т.3 и 4

Списък на автохтонни породи овце и кози под селекционен контрол в България, за които през 2017г. няма да се изисква доказване на количество мляко:

1. Каракачанска овца; 2. Копривщенска овца; 8. Сакарска овца; 9. Котленска овца; 10. Странджанска овца; 11. Свищовска овца; 12. Местна старозагорска овца; 13. Местна карнобатска овца; 14. Тетевенска овца; 15. Западностаропланинска овца; 16. Брезнишка овца; 17. Софийска (Елинпелинска) овца; 18. Средностаропланинска овца; 19. Среднородопска овца; 20. Медночервена овца; 21. Дъбенска овца; 22. Реплянска овца; 23. Бяла маришка овца; 24. Вакла маришка овца; 25.Североизточна българска тънкорунна овца; 26. Карнобатска тънкорунна овца; 27.Тракийска тънкорунна овца; 28. Старопланински цигай; 29. Калоферска дългокосместа коза; 30. Местна дългокосместа коза (Малашевски тип); 31.Българска виторога дългокосместа коза; 32. Местна дългокосместа коза. 33. Българска бяла млечна коза.


За допустимите животни от месодайни породи, с изключение на животните от автохтонните породи съгласно Приложение №7, трябва да докажат нови приплоди, съответстващи на най-малко 1 приплод от овца- майка и/или коза – майка за периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване.

Животните трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни, които подлежат на проверка при контрола. Условията се проверяват от ИАСРЖ и се отбелязват в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Овце и кози в планинските райони

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки имат стопаните със стада от 10 до 49 животни в планински райони.

Те трябва да са идентифицирани с две средства, одобрени от БАБХ – обикновена ушна марка и електронно средство за идентификация за животните родени след 31.12.2009 г., а животните родени преди 31.12.2009 г. да са идентифицирани с поне едно средство за идентификация, одобрено от БАБХ – обикновена ушна марка и/или електронно средство за идентификация ;

Размерът на помощта по схемата се определя въз основа на броя заявените и допустими за подпомагане животни, които реално се отглеждат в стопанството.

 Как се доказва продукцията и други

§ 18. Чл. 27. (1) За периода на прилагане на схемите животните подлежат на подпомагане само по едно направление – млечно или месодайно.

(2) При промяна на предназначението на животните, заявено към първата година на кандидатстване по схемите, животните се считат за животни с нередност по схемите.

(3) Документите, които доказват реализацията на продукцията от мляко, са:

1.фактури, издадени от земеделския стопанин за доставки на първи изкупвачи на мляко и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато земеделският стопанин е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон

2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за доставки, издадени от първи изкупвачи на мляко, когато кандидатите са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в съответствие с чл.55е, т.2 от Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС;

3.фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, за директни продажби на мляко и/ или млечни продукти от мляко.

(4) БАБХ предоставя актуален регистър на млекопреработвателните предприятия и списъци на производителите на първични продукти и обекти за търговия на дребно за мляко и млечни продукти по чл. 1 от Наредба №26 от 14 октомври 2010 г.

(5) При превръщане на млякото от обемни в тегловни единици и при определяне на млечния еквивалент за млечни продукти се прилага методиката съгласно Приложение № 8. (то липсва в проектонаредбата – б.р.)

(6) Срокът за предоставяне на документите по ал. 3 е 15 октомври на годината на кандидатстване за схемата по чл. 23 (овце и кози).

Документите по ал. 3 могат да бъдат предоставени от Държавен фонд „Земеделие” за проверка от Националната агенция по приходите (НАП).

(8) Доказване на приплоди по чл. 20 и 21 за месодайни животни се извършва с проверка в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ за периода от 1 януари до 31 декември на годината на кандидатстване и по чл. 23 (овце и кози) за периода от 1 януари до 30 септември на годината на кандидатстване.“.

§ 19. В чл. 28, ал.1 се изменя така: „Чл. 28. (1) Министърът на земеделието и храните определя със заповед размера на плащането за едно допустимо за подпомагане животно по чл. 18, т. 1 -8, като:

3. по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол се прилага модулиран размер на подпомагането: за първите 300 (включително) допустими животни на всички стопанства и за над 300-то допустимо животно. При определяне на размера на подпомагането трябва да се спази съотношението на двата вида ставки както следва 1,25:1.

Мотиви на зам.-министър Цветан Димитров за промените в Наредба 3/2015 г.

Броят на заявените за подпомагане овце-майки и кози-майки през 2016 г. нараства по всички схеми спрямо предходната година общо с 15,2%, най-съществено по схемата за подпомагане на от 10 до 49 животни – със 78% и по схемата за животни по-селекционен контрол – с 49%.

Изменението в схемата за подпомагане на овце-майки и кози-майки беше направено заради седем-кратното увеличение на ставката през 2015г. в сравнение с нотифицираната през 2014г., увеличаване на заявените животни (+54% през 2016 г. спрямо 2015 г.), необосновано високият дял на субсидията от разходите, както и необходимостта от запазване на поминъка в планинските райони.

 

Leave a Comment