Георги Христов, „Полимекс“: Разходите за декар оранжерия са към 150 хил. лв. по мярка 4.1

От „Полимекс-София“ са подготвили 25 проекта за оранжерии и 75 за поливни системи
Георги Христов

Георги Христов

Месец след приключване на срока за подаване на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, собственикът и управител на „Полимекс-София“ Георги Христов се съгласи да разкаже за интереса на кандидатите към създаване на оранжерии и поливни системи. „Полимекс-София“ има дългогодишен опит в двете направления и затова управителят е бил потърсен за изработването на проекти.

„Направих около 25 проекта за оранжерии, повечето от които бяха за строителство на нови, а четири за реконструкция на съществуващи“, поясни Георги Христов.

Проектите за нови оранжерии са били поръчани както от професионалисти в това производство, така и от инвеститори, които се занимават със зърнопроизводство или други земеделски дейности. Имало е и кандидати, работещи в съвсем различна сфера, за които е било важно да имат тунелни оранжерии, чрез които семейството да допълва доходите си в свободното време.

 

Прочети още: Две уникални за България оранжерии построи „Полимекс“

„В голямата си част поръчките бяха за проекти на блокови оранжерии върху 5 до 10 декара. Тунелните бяха с по-малки разходи и можеха да заемат от 5 до 15 дка“, посочи Христов. Всички проекти са били за полиетиленови оранжерии, тъй като изграждането на стоманено-стъклени излиза няколко пъти по-скъпо. Както е известно при този прием земеделското министерство намали тавана на инвестициите от 1.5 на 1 милион евро. Това е ограничило максималната площ за покриване до 10 дка за блокови отопляеми и 15 дка за палатковите неотопляеми оранжерии.

Към документацията по мярка 4.1 е трябвало да има също архитектурен проект и инженерни разработки за конструкция, отопление и вентилация, за В и К, за противопожарна безопасност и т.н.

Любопитна подробност е, че повечето кандидати за строителство на блокови съоръжения са пожелали те да са с височина до улука 4-5 метра заедно с термоекран и двоен полиетилен. Термоекранът и двойното платно, освен че снижават разходите за производство, дават възможност и за допълнителни 8 точки по критерия енергийна ефективност.

Защо инвеститорите предпочитат високи оранжерии, не е съвсем ясно. „Плюсът им е, че осигуряват инертен микроклимат, който предпазва растенията от стрес – през зимата от студов, през лятото от топлинен. Не бих казал, че съоръжения с такава височина увеличат разходите за поддържане на оптимална температура, тъй като един път затоплени или охладени, те осигуряват устойчива среда“, поясни проектантът. „От друга страна обаче, ако обемът на такава висока оранжерия се запълни с краставици например, беритбата ще изисква платформи, за да може работниците да приберат реколтата.“

По-различен е проектът за висока полиетиленова оранжерия за отглеждане на ягоди. Тя ще в Пловдивска област. Ще е върху 28 дка, а растенията е предвидено да бъдат на етажи. Това ще позволи да се отглеждат едновременно 500 хиляди корена. Ако се отглеждат на открита площ, 4 хиляди ягодови растения ще заемат един декар. В оранжерия на етажи това число ще отиде на 20 хиляди корена на декар, изчисли Георги Христов.

Някои от кандидатите, които са начинаещи в оранжерийното производство, са се отказали от хидропонно отглеждане на културите. Това са тези, които са поискали да строят тунелни оранжерии. „Уважавам предпазливостта им, защото хидропониката е за професионалисти. Ако там объркаш нещо, плащаш прекалено скъпо за грешката си, тъй като растенията се отглеждат върху ограничен субстрат и веднага реагират. Когато растат направо върху земята, излишъкът от хранителни вещества отива в буфера надолу, а когато има недостиг, растенията си го взимат от същия този буфер – почвата под тях“, обясни събеседникът.

Пределната цена за конструкцията на полиетиленови оранжерии, посочена от ДФ „Земеделие“, е 79 лева на квадратен метър. „Приемлива е“, преценява Христов. За оборудването от фонда са изисквали три оферти. „Изграждането на декар оранжерия, покрита с найлон, излиза към 150 хиляди лева, като в сумата са включени всички необходими системи за функционирането й“, обобщи той.

В проектите за блокови оранжерии, които са отопляеми, инвеститорите са заложили да получават енергия от изгарянето на комбинация от чипс, пелети и костилки. „Изглежда към момента това е най-икономичното отопление“, коментира проектантът.

 

От „Полимекс-София“ са разработени и към 75 проекти за капкови системи при трайни насаждения. Инвеститорите са масово от Южна България – по поречието на Марица и Тунджа, а също и в Благоевградско. Проектите са за напояване на череши, вишни, малини. Няма нито един за ябълки или круши.

 

Leave a Comment