Проф. Иван Киряков: Прекрасен сняг за житните!

Проф. Иван Киряков

Проф. Иван Киряков

„Към момента зимата е прекрасна! Не съм забелязал открити от снега посеви. Житните са под снежно одеало – хем топло, хем красиво!“ Така дългогодишният и вече бивш директор на Добруджанския институт в Генерал Тошево проф. Иван Киряков коментира състоянието на посевите към днешна дата. Той допълни, че и преди да падне снега житните са били добре развити и заякнали.

„Достатъчна е и 5 см снежна покривка, за да препази житните от минус 25 градуса студ. А тя е над 20 сантиметра, което е много добре“, каза Киряков.

На въпроса дали есенната суша, заради която оранта е приключила с образуването на големи буци пръст, няма да затрудни през март-април сеитбата на царевицата и слънчогледа, професорът се разсмя. „По-скоро проблемът ще е в разпрашаването на почвата. А тя ще бъде разпрашена заради влагата от снега. Много вероятно е проблемът да е за тези, които не са изорали. През 2016 г. закъснелите с обработката на почвата зърнопроизводители ораха през януари и февруари. Но тогава времето позволяваше да се извърши тази операция. Сега няма как да се оре. През март обаче земята ще е твърде влажна ще затрудни онези, които тепърва ще подготвят почвата за пролетниците“, е мнението на специалистът.

Leave a Comment