Асоциация Биопродукти иска от министъра яснота за бюджета на мярка 11 и диалог за промените

В становище, изпратено до Христо Бозуков снощи, биопроизводителите настояват да не се спира приема на заявления на фермери, които вече са биологични

Биоферма„С огромна тревога и огорчение следим информациите, които се изнасят на различни форуми и работни срещи, свързани с изпълнение на мярка 11 „Биологично земеделие“ на ПРСР 2014-2020 г., касаещи изчерпването на ресурса по мярката с поетите ангажименти още през първите две години на новия програмен период.“ Това пише в свое становище, адресирано и изпратено късно снощи до министъра на земеделието Христо Бозуков, Българска асоциация Биопродукти.

В становището, подписано от председателя а асоциацията Албена Симеонова, се настоява за точна информация по отношение на бюджета на мярката за поетите ангажименти през 2015 и 2016 година по видове площи/ животни/пчелни семейства. БА Биопродукти предлага съвместно да се потърсят възможности за продължаване на изпълнението на мярка 11, за да не бъдат лишени част от българските биопроизводители от важните за тях субсидии.

Албена Симеонова

Албена Симеонова

„Смятаме, че дискусия по очерталия се проблем трябваше да бъде проведена много по-рано – веднага след обобщаване на данните за подадени заявления и одобрени ангажименти
през 2016 година“, се посочва в становището. Тревогата на асоциацията е, че към този момент всички земеделски производители вече са направили своите инвестиционни планове, сключили са договори за контрол и сертификация, закупили са семена или са заявили разсад за своите нови биологични насаждения. Ако бъдат лишени от възможността за подаване на нови заявления за подпомагане или за разширяване на поетите ангажименти, това ще доведе до сериозни сътресения и проблеми в тяхната дейност.

От асоциацията настояват да не бъде спиран приема за нови заявления поне за площи и животни, които вече са биологични. Това са основно площите на бенефциенти, чиито ангажименти по мярка 214 са приключили през изминалата година и чиято обща стойност е незначителна на фона на общия бюджет на мярката, се уточнява в становището.

Биопроизводителите призовават министъра да се търсят възможности да не се спира разширяването на поети ангажименти с до 20 %, което също няма да окаже сериозно влияние върху бюджета на мярката, тъй като такова разширение обикновено предприемат малка част от поелите ангажименти, които са успели да придобият или наемат дългосрочно допълнителни площи и са ги включили в процес по сертификация.

Другата препоръка на БА Биопродукти е спешно да бъде изготвен анализ на състоянието на бюджета по мярката и да стане ясно какъв е недостигът на средства дотолкова, че да бъде обезпечено изпълнението на Плана за развитие на биологичното земеделие в България и достигане на заложените в него индикатори по отношение на брой оператори/ земи в контрол и сертификация/ произведени биологични продукти. След изясняването на този въпрос да се търсят възможности за финансиране чрез пренасочване на средства от други мерки и да се подготви нотификация, която да бъде внесена в Европейската комисия достатъчно навреме, за да обезпечи наличието на средства и приемането на заявления по време на кампанията за подпомагане през следващата календарна година.

 

Leave a Comment