Новото правителство няма да ни хареса, от следващите избори няма да сме доволни

Трябва да има програмен кабинет, който да управлява 1-2 години, да действа като Спешна помощ и да има нов вот, предложиха събеседниците в „Референдум“
Добрина Чешмеджиева

Песимизмът преобладаваше в „Референдум“

„Само една четвърт от българските избиратели ще имат свои представители в Парламента. Новото правителство няма да бъде стабилно.“ В това е убеден Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който бе един от участниците в тазвечерния „Референдум“ по БНТ. „Крайно време е политиците да започнат да се държат като държавници, а не като партийни хора“, смята той.

Социологът Живко Георгиев  веднага подкрепи Велев. „Рядко на тези географски ширини ни е дадено да избираме между добро и зло. Нашият избор все е между няколко злини. Ако веднага отидем към други избори, резултатът ще е същият. Затова е добре да се създаде програмно правителство с кратък мандат от 1 до 2 години. То да работи по няколко ясни приоритета като този да съкрати служителите в МВР, да вдигне минималните заплати и, разбира се, да създаде нов Изборен кодекс.“ Според Георгиев страната няма друг вариант в момента. Програмното правителство трябва да действа като Спешна помощ, като Пожарна.

Икономистът Георги Ганев посочи някои от резултатите от „Гласоводител“-я чрез който избирателите можеха да тестват собствените си предпочитания спрямо предизборните платформи на партиите. Той обобщи, че БСП и „Атака“ имат най-близки политически програми, като „Атака“ е доста по-лява от червената партия. С висок процент е и сходството между ГЕРБ и ДПС. С най-голямо отстояние помежду си очаквано са БСП и ГЕРБ, но и при тях разстоянието не е непреодолимо.

Според социологът Боряна Димитрова създаването на обща политическа платформа в бъдещото програмно правителство ще постави партиите пред друг проблем. А именно, че избирателите са подкрепили с гласа си конкретни обещания на съответната партия, която тя няма да изпълни, тъй като ще трябва да направи компромиси, ако участва в програмно правителство.

„Правителство от експерти звучи добре, възприема се добре от хората, но нали тези експерти трябва да се допитат до партийните лидери, когато взимат решения? Защото след година отново партиите ще участват на следващите избори“, поясни тя.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обясни, че е настроен скептично към бъдещото правителство. „То или ще бъде последното – на ГЕРБ, или предпоследното – на тройната коалиция“, каза недоволно синдикалистът. Той смята, че каквито и обединения да се направят, ще бъдат противоестествени. „Не може ДПС да е заедно с „Атака“, не може ГЕРБ да е с ДПС, защото Бойко Борисов посочи Доган като поръчител на убийството му.“ И т.н.

За възможността в новото управление да участват извънпарламентарни партии, Боряна Димитрова смята, че първо трябва да се обмислят приоритетите и тогава да се търси коя партия има сходни виждания.

„Ако прекалено много очакваме от тези политици, които ще ни управляват – те няма да ни удовлетворят. И на избори да отидем – пак няма да получим това, което желаем. И така – до края на България“, черно и уморено възкликна накрая Живко Георгиев.

„Уж всички спечелиха на тези избори – ГЕРБ повтори победата си, БСП увеличи подкрепата си… А общото излъчване на всеки е, че нещо е загубил“, са наблюденията на Боряна Димитрова.

Leave a Comment