На 6 март в Брюксел земеделските министри ще дебатират за ОСП след 2020 г.

Опасността от занижаване на стандартите за хуманно отношение към животни ще е сред акцентите на председателството на Малта

Европейска комисия, БрюкселНа 6 март в Брюксел Съветът на ЕС по земеделие и рибарство ще проведе дискусия по темата за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Какви ще са тезите на България, засега не е ясно. Европейската комисия ще представи предложението за регламент за създаване на многогодишен план за малките пелагични видове в Адриатическо море, както и информация за предстоящата конференция „Нашият океан – океан на живота“, която ще се проведе през октомври в Малта. Това е информирал земеделският министър Христо Бозуков на правителственото заседание днес.

Министрите са изслушали и одобрили доклада на Бозуков за проведеното заседание на съвета на министрите на 23 януари в Брюксел. По време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Малтийското председателство е представило своята работна програма в двете области. Министрите са обменили мнения относно резултатите от проучването на ЕК за въздействието на отстъпките в споразуменията за свободна търговия по отношение на селскостопанските продукти. Обсъдени са били и потенциалните икономически ползи от по-амбициозни споразумения, но е бил отправен призив за балансиран подход и повишено внимание в процеса на преговори, особено по отношение на чувствителните за ЕС сектори. Делегациите са призовали за защита на географските означения и реципрочност по отношение на търговските отстъпки. Също така са предупредили за опасността от занижаване на високите стандарти на ЕС в областта на безопасността на храните, хуманното отношение към животните, околната среда и социалната защита.

ЕК е информирала Съвета за настоящата ситуация на селскостопанските пазари. Представен е бил доклад за прилагането на „пакета за млякото”, издаден през ноември 2016 г. По-голямата част от земеделските сектори се възстановяват бавно, като нивото на нестабилност остава високо, е констатацията към момента. Министрите са призовали Комисията и Съвета да продължат да наблюдават ситуацията на пазарите и да бъдат готови да се намесят при евентуална необходимост.

 

 

Leave a Comment