ДФ „Земеделие“ гласува бюджета на четири държавни помощи

Държавен земеделски фондТе са за родословни книги, доматен миниращ молец, производство на семена и посадъчен материал и за обезщетения за животни

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” одобри снощи бюджетите на четири държавни помощи за тази година.

За създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните се предоставят 5.5 млн. лева.

За обезщетения за земеделските стопани, които имат загинали при бедствия животни и пчелни кошери, включени в регистъра на издадените констативни протоколи за унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия през 2016 г., изготвен от МЗХ, бюджетът е 20 000 лева.

Предоставят 1.5 млн. лева по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera).

Субсидиите по четвъртата държавна помощ ще бъдат насочени за подпомогне на стопаните по схемата за качество на производството на семена и посадъчен материал през 2017 г. По нея е утвърден финансов ресурс също от 1,500 млн. лева.

Предстои ДФ „Земеделие” да изготви указания за прилагане на одобрените схеми за държавни помощи.

 

 

Leave a Comment