Фермерски пазар на Цветница в София, в Пловдив – на Разпети петък

poster Фермерски пазар ще бъде открит в София на Цветница, 9 април, в близост до храм-паметника „Александър Невски“ на ул. „Оборище“. Над 100 фермери и малки производители ще предложат сезонни зеленчуци, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, чайове, билки, подправки и още много вкусни предложения от всички краища на страната. Участниците ще предложат и великденска декорация за дома.

По традиция фермери от зони по Натура 2000 в Централна и Западна Стара планина ще донесат сирене, кашкавал и кисело мляко от редки български породи, биологичен мед, сладка, яйца от свободно отглеждани кокошки.

Пазарът е организиран от Столична община, Общинско дружество „Пазари Юг“ и Хранкооп София, както и от Фондация Биоселена и БДЗП, партньори по проекта „За Балкана и хората“.

Фермерски пазар ПловдивВ Пловдив Великденският пазар ще е дело на самите фермери и Фондация „LocalFood.bg“. Той ще се проведе на обичайното място – в „Тотал спорт“ на ул. „Екзарх Йосиф“№13. В седмицата преди Великден фермерският пазар няма да е в събота, 13 април, а в петък, уточни Гергана Кабаиванова, управител на фондацията. Този път ще има и вкусни домашни козунаци, боядисани яйца, ще се организира и детска работилница.

„Отказахме се да търсим съдействието на кмета на Пловдив Иван Тотев за организирането на регулярни фермерски пазари в града със съдействието на общината. Досега не е имало чуваемост“, поясни Гергана Кабаиванова. Тя покани пловдивчани и гостите на града да се насладят на вкусните храни, празничните декорации и Великденския дух в двора на „Тотал спорт“.

Leave a Comment