БА „Биопродукти“: МЗХ все още не е поискало нотификация за удължаване на Кампания 2017

Веселина Ралчева Снимка на pia-news

Веселина Ралчева
Снимка на pia-news

Забавянето на Кампания 2017 за директните плащания вече изглежда фатално, смята Веселина Ралчева, член на УС на БА „Биопродукти“. Асоциацията подготвя писмо до земеделския министър, в което ще алармира за опасността от грешки, която неизбежно ще съпроводи кампанията при скъсения срок за подаване на заявления.

„За да има удължаване на Кампания 2017, министерството трябва да е поискало нотификация от ЕК, а това не е направено. Освен това софтуерът за правните основания за земята липсва. Земеделците очакват новите заповеди на министъра за мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11, но такива все още няма. Объркването е пълно“, заяви Ралчева.

„Още миналата седмица имахме разговори в Министерството на земеделието и храните, където внесохме нашите предложения за мярка 11 „Биологично земеделие“. Принципно, в министерството се съгласиха с вижданията на „Биопродукти“ да бъдат наложени някои ограничения, но да има прием за нови кандидати“, поясни Веселина Ралчева.

„Разбрахме за срещата на екипа на Десислава Танева с екипа на министър Бозуков. Чухме, че отново е имало съгласие за прием на нови бенефициенти по мярка 11. Но устното съгласие е нищо. То трябва да бъде облечено в съответната заповед, която да конкретизира новите рамки.“

Предложението на БА „Биопродукти“ е да бъде поставен таван от 500 декара за нови кандидати. Освен това основното производство на новите бенефициенти да не е зърнопроизводството и производството на фуражни култури. Те да участват единствено като елемент на сеитбооборота.

 

Leave a Comment