ЕК очаква по-нисък добив от пшеница у нас – 456 кг/дка

Прогнозира се рекордна реколта от палмово масло, която ще засегне целия маслодаен комплекс

пшеницаВ бюлетина си за март Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института по аграрна икономика предвижда, че площите на 5-те основни зърнено-маслодайни култури у нас ще бъдат по-малко спрямо 2016/2017 г.

През миналата година те бяха 2,73 млн.ха, а през настоящата е възможно леко намаление до 2,72 млн.ха. Намаление с около 9% се очаква при площите с ечемик и с около 2% при пшеницата. Предвижда се да има около 8% увеличение на площите със царевица и 3% при рапицата.

Производството на пшеница в ЕС може да достигне над 155 млн.т. през 2017/18 г. По данни на EК Mars-JRC се очаква по-добра реколта от пшеница, със среден добив от 5,76 т/ха или 7,4% по-висока от тази през 2016 г. За България добивът вероятно ще бъде по-нисък – 4,56 т/ха (456 кг/дка).

Цените през март и април, 2017 год. в страната се очаква да останат без промяна. Слабата търговия в последните седмици свидетелства вероятно за изчерпване на свободните количества за експорт при всички култури, с изключение на слънчогледа.

През март, 2017, експортните цени от Аржентина и САЩ на пшеница и царевица отбелязват лек спад. За хлебна пшеница (12%) от САЩ FOB цената е около 179 US$/т, а от Аржентина – 190 US$/т. При царевицата цената спадна до 160 US$/т – САЩ и 165 US$/т – Аржентина.

Информацията за затруднена търговия с пшеница и слънчоглед от Русия към Турция и отказа от страна на Египет да приеме два кораба с пшеница от Русия допринасят за негативното влияние върху цените. От Софийска стокова борса съобщиха вчера, че очакват проблемът между Русия и Турция да се реши до две седмици.

Очаква се Китай да засеят между 3-5% по-малко царевица и тя, заедно със соята и вероятно рапицата ще бъдат едни от най-печелившите култури за следващия сезон, посочват в бюлетина си от САРА.

Европейският парламент препоръча на ЕК да забрани използването на палмово масло за
биогорива до 2020 г., след като стана ясно, че палмовото масло води до 303% повече парникови емисии (за целия цикъл на добиване) в сравнение с фосилния дизел, който заместват.

Очаква се рекордна с 11% на годишна база, до 65 млн.т реколта от палмово масло, което ще засегне цените на целия маслодаен комплекс, включително и слънчогледовото олио за новата реколта.

Leave a Comment