Отбелязваме Деня на данъчната свобода, европейците са работили 10 дни за нас

За работещите този ден ще е в началото на юли

пеперуда върху пианоБългарско либертарианско общество, Институтът за пазарна икономика и Live to Lift канят днес в 16 часа пред Народния театър в София за отпразнуване на Деня на данъчната свобода. Според сметките до този ден сме работили за държавата, а оттук нататък ще работим за себе си. Разбира се, дата е абсолютно символична, тя илюстрира каква част от символично изплащаме от доходите и приходите ни за попълване на държавния бюджет.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден, изчислиха от Института за пазарна икономика. Има един интересен нюанс в сметките. Той е, че за цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС.

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане – в смисъл на намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства – както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях денят на свобода от правителството идва чак в първите дни на юли.

Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/2017-denyat-na-svoboda-ot-pravitelstvoto-idva-na-16-mai/#ixzz4gw9IKJzv

Leave a Comment