Иван Хиновски: Да излезем на енергийната борса в Турция

„България остана твърде дълго капсулирана в проект като „Белене“, вместо да насочи усилията си към увеличаване на износа на

Иван Хиновски - председател на БЕФ

Иван Хиновски смята, че цената на нашия ток може да стане по-конкурентна

електроенергия. Време е да излезем на борсата в Турция.“ Това предложи тази сутрин в студиото на „България Он Ер“ председателят на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски. Той уточни, че енергийната борса в съседната държава е част от общата енергийна система на Европа. Хиновски даде като пример за успешно участие в нея Румъния, чиито ток е по-скъп от нашия, но въпреки това пазарът ѝ е по-голям.

Цената на българската електроенергия за износ може да бъде намалена, убеден е Хиновски. Това може да се постигне с ревизиране на компонентите, които участват в цената на преноса. В преноса има доста такси, които могат да се променят и това можеше да се случи още преди няколко месеца според него. Не е реалистично да искаме цената на тока да се намали, тъй като това ще дебалансира системата, но на преноса – може, уточни Хиновски.

Според председателя на БЕФ трябва да бъдат въведени две тарифи за електроенергията. Едната да е за ниско потребление и тя да стимулира хората да пестят. Втората – за високо потребление. „Освен това считаме, че е добре да се направи разпределение на зоните, в които има чести спирания на захранването и не се поддържа необходимото напрежение. Европейския съюз позволява за такива случаи да има отделна тарифа, по-ниска от стандартната“, посочи Иван Хиновски.

 

Leave a Comment