Случайно ли е: Трима президенти на САЩ умират на 4 юли

Днес в САЩ празнуват националния си празник. На 4 юли 1776 г. американският конгрес гласува Декларацията на независимостта, с която обявява, че 13-те колонии, които воюват с Великобритания повече от година, са свободни от опеката на островната империя.

Значителна част от текста е написана от Томас Джеферсън – бъдещият втори президент на САЩ, който 50 години по-късно ще умре на тази дата. Негови са встъпителните думи в Декларацията, които гласят: „Ние считаме, че …  всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че тези права са живот, свобода и стремеж към щастие“. За първи президент през 1789 г. е избран Джордж Вашингтон.

Джон Куинси Адамс

Джон Куинси Адамс

Неговият вицепрезидент Джон Куинси Адамс поема най-високия пост след като Вашингтон управлява щатите два мандата. Вторият президент – Адамс, умира на 4 юли 1826 г., когато е на 90 години. Четирите години на президентското му управление (1797-1801 г.) са белязани от бунтове заради приемането на Закона за чужденците и  Закона за противодържавната дейност, които забраняват всякакви събирания с цел противопоставяне на правителството. Федералистката партия, която подкрепя Адамс, губи доверието на американците. Въпреки че Джон Адамс се кандидатира за втори мандат, той е отхвърлен от избирателите. Известно е, че преди да умре на 4 юли 1826 г., вторият президент на САЩ промълвява: „Поне Томас Джеферсън ще продължи да живее“. Да, обаче Джеферсън вече е бил мъртъв от няколко часа.

Томас Джеферсън

Томас Джеферсън

Третият президент – Томас Джеферсън, е без съмнение далеч по-популярен, уважаван и обичан от американците. Той печели два пъти президенските избори и управлява САЩ в периода 1801-1809 г. Бил е и архитект, и археолог, и земеделец, и адвокат, и философ, и алтруист, и изобретател. Джеферсън е считал робството за дълбоко неморално и е дарил свободата на част от своите и на съпругата си роби. Свирил е на цигулка, измислил е шифър за кодиране и декодиране на международна държавна кореспонденция, сам е написал епитафията на гроба си, която гласи: „ТУК БЕШЕ ПОГРЕБАН ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН АВТОР НА ДЕКЛАРАЦИЯТА НА АМЕРИКАНСКА НЕЗАВИСИМОСТ НА УСТАВА НА ВИРДЖИНИЯ ЗА РЕЛИГИОЗНА СВОБОДА И БАЩА НА ВИРДЖИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ“.

По време на управлението си работи за децентрализация и местно самоуправление. Купува за 15 милиона долара щата Луизиана (2 143 000 кв. км.) от Наполеон Бонапарт. Архитект е на Вирджинския университет, а също така е и първият му ректор. Той е един от архитектите на столицата Вашингтон, построена върху тресавище. Умира на 83 години, като миг преди това пита личния си лекар: „Днес 4-ти ли е?“

Джеймс Монро

Джеймс Монро

Петият президент на САЩ Джеймс Монро също управлява два мандата от 1817 до 1825 г. Остава в историята с умерения си политически тон и с „Доктрината Монро“, чиито автор всъщност е Джон Куинси Адамс, който по това време е бил държавен секретар. Доктрината изразява намерение за недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка, както и ненамеса в делата на съществуващите европейски колонии и територии, зависими от Европа. Доктрината затвърждава политическия принцип на САЩ за необвързване с други държави, но наред с това заявява намеренията на американците за търговска експанзия в Латинска Америка.

Джеймс Монро умира на 73 г. на 4 юли 1831 г. – 55 г. след приемането на Декларацията на независимостта и 5 години след Томас Джеферсън и Джон Адамс.

 

 

Leave a Comment