БАБХ възбрани 10 тона зехтин с непълна информация в етикетите

зехтинБългарската агенция по  безопасност на храните (БАБХ) възбрани близо 10 хил. литра маслинови масла (зехтин), които не отговарят на изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията. Обозначенията на опаковките са само за търговската марка, като липсва описание или налична информация и изображения.

Това е резултатът от извършените 1140 тематични проверки на зехтин и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло. Проверка е извън официалния контрол и е обхванала цялата страна. Обект на инспекциите са били супермаркети и специализирани хранителни магазини, складовете за търговия на едро и дребно, логистични центрове на търговските вериги и производствени обекти,  с дейност производство и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла. Взети са 20 проби за лабораторни изпитвания за съответствие с характеристиките на категориите маслинови масла.

В резултат на проверките са издадени са 183 предписания за спиране от реализация, на неотговарящи маслинови масла със стандартите за търговия.

 

Leave a Comment