Браншовиците в животновъдството нямат единно мнение относно заповедта за европейската помощ

Окончателно решение за ставките ще се вземе по време на Консултативния съвет по животновъдство, който ще се проведе на 3 август

IMG_2995Браншовите организации в животновъдството нямат единно мнение за заповедта на земеделския министър Румен Порожанов относно разпределянето на извънредната европейска помощ. Това съобщават днес от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по повод вчерашната среща в сградата на министерството, за която Агро Пловдив вече написа – ТУК. От МЗХГ посочват, че са били „изслушани представителите на асоциациите, които не са съгласни с предложеното разпределение и настояват  средствата да са насочени към малките стопанства. Те смятат, че при тях загубите са най-големи и съответно подпомагането трябва да е по-голямо. Останалите браншови организации в животновъдния сектор подкрепиха предложеното разпределение на помощта и изтъкнаха аргументи, че подкрепа трябва да има за всички животни и че големите стопанства са генерирали дори по-големи загуби от кризата в млечния сектор от малките.“

Недоволството на животновъдите се изяви през отминалия уикенд, когато представители на няколко животновъдни организации се събраха в село Крепост, Димитровградско. Животновъдите обявиха, че заповедта на министър Порожанов е в полза на големите стопанства с над 1000 крави/биволици и над 2000 овце/кози, тъй като ставките за тях са няколко пъти по-високи за първите 200 крави и 500 овце. Когато първият транш от европейската помощ се разпределяше през миналата година, ставката бе 29 лв. за крава/биволица и 2 лв. за овца/коза за първите 200/500 животни, независимо от размера на фермата.

По време на вчерашната среща министър Порожанов е обяснил, че е направен анализ на начина, по който е плащано през 2016 г. Съотношението говеда спрямо овце е 13:1, а по някои от схемите достига и до 20:1, което е несправедливо, както и че стопаните с повече от 200 крави и 500 овце не са получили подпомагане за тях. Били са представени аргументи за определяне на ставките като е посочено, че са спазени изискванията на Регламента на ЕС за извънредната помощ в млечния сектор. В него няма изисквания подпомагането да е само за малките стопанства, а за дребномащабно производство е една от трите прилагани схеми и при нея няма различни ставки.

Министър Порожанов е заявил вчера, че с цел намирането на максимално балансирано решение за подпомагане ще бъде направен повторен анализ.

Той е насрочил нов Консултативен съвет по животновъдство, който ще се проведе на 3 август, за да  бъдат изслушани отново предложенията на бранша и ако бъде постигнато съгласие за допълнителни мерки заповедта може да бъде изменена.

 

Leave a Comment