ЕК разследва придобиването на Монсанто от Байер, за да защити фермерите

Европейска комисия, БрюкселЕК ще разследва придобиването на американския производител на генно модифицирани семена и хербициди Монсанто от германската Байер. Цената на сделката е 56 милиарда евро. От ЕК изразиха притеснение, че с нова сделка ще бъде създадено най-голямото предприятия за производство на хербициди и семена, което застрашава правилата на конкуренцията, съобщиха от АФП и БТА. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер посочи, че ЕС трябва да осигури ефективна бизнес среда, така че фермерите да могат да имат достъп до иновативни продукти с по-добро качество на конкурентни цени.
От началото на годината Брюксел одобри две мегасливания в агрохимическия сектор при някои условия.

В края на март комисията даде зелена светлина на сливането на американските гиганти Дау (Dow) и ДюПон (DuPont), което в близките дни ще доведе до създаването на ДауДюПон (DowDuPont). Борсовата капитализация на новата компания се изчислява на 130 милиарда долара. През април т.г. ЕК разреши на китайския държавен гигант КемЧайна (ChemChina) да купи за 43 милиарда долара швейцарската група за пестициди и семена Синджента (Syngenta).

Новите групи се ангажираха пред ЕС да продадат някои от дейностите си, за да гарантират конкуренцията на европейския пазар.

Leave a Comment