Мая Манолова организира днес обсъждане на два закона за земеделски земи

земяДнес в 11:00 часа започва форум за обсъждане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за аренда в земеделието. Събитието е организирано от омбудсмана Мая Манолова и ще се проведе в сградата на институцията. Поканени за участие са Министерството на земеделието, храните и горите, Агенцията по вписванията, Камарата на нотариусите, земеделски производители и организации, депутати, кметът на община Вълчедръм и други.

На форума ще се обсъдят необходимите промени в двата закона, така че да бъдат пресечени чрез нормативни изисквания опитите за преотдаване на земеделска земя без съгласието на собствениците.

Проблемът се очерта през юли и август, когато стана ясно, че няколко кръга фирми със свързани дружества преотдават помежду си под наем земи. Най-дразнещото е, че те сключват договори за наем на ниви, които се обработват от земеделски производители. Някои от тях са дори собственост на засегнатите земеделци. Проблемът не обхваща само белите петна, тоест земите, чиито собственици не проявяват интерес към тях, а е по-мащабен.

Причина за възникването на тази възможност за измами са направените промени в Закона за арендата на последното заседание на предишното Народно събрание. С тях отпадна изискването за предоставяне на скици на имотите при регистрирането на договори за аренда в Агенцията по вписвания, припомня националното радио.

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) реагира още през юли при изпълнението на измамните сценарии. От министерството съобщиха, че са въвели в същия месец изискване към служителите си преди регистрация на договорите да поискат доказателства, че собствениците на земи знаят за преотдаването им. 79 случая за поискана регистрация без знанието на поземлените собственици са дадени на прокуратурата, информира наскоро МЗХГ.

 

Leave a Comment