От юли 2019 г. кравите ще са с електронен цилиндър в стомаха

Всяко пчелно семейство трябва да има идентификационна табела според промените в Наредба 6 от 2013 г.

кравиПчелните семейства задължително ще са с идентификационни табели, а възможностите за идентификация на едър и дребен преживен добитък, свине и други се увеличават. Това е заложено в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2013 г. за изискванията към средствата за официална идентификация на животните и използването им, условията, реда и контрола по събиране, въвеждане, поддържане и използване на информацията в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Любопитна подробност от проектонаредбата е предоставената на животновъдите възможност да използват за идентификация на едрите преживни животни електронна ушна марка или търбушен болус. Болусът представлява електронно средство, поместено в керамичен цилиндър, което посредством поглъщане (директно или чрез помощно приспособление) попада и се локализира в предстомашието на животното, наречено мрежа. Това устройство е част от комплекта за идентификация на преживните животни след 18 юли 2019 г. С проектонаредбата се дава възможност на незатруднените финансово животновъди да въведат предсрочно този тип идентификация.

Електронните ушни марки и търбушния болус е необходимо да са тествани в акредитирана лаборатория, одобрена от ICAR (The International Committee for Animal Recording), което се удостоверява със заверени копия на сертификати или удостоверения, издадени след успешно проведени изпитвания или със заверени копия на документи от компетентния орган на страна членка на Европейския съюз, където такива средства са били официално одобрени, се посочва в проектонаредбата.

До 18 юли 2019 г. търбушни болуси могат да се използват като допълнително средство за идентификация на ЕПЖ, като се прилагат под контрола на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството в определени от нея стада.

Проектонаредбата посочва още, че идентификационните средства – ушни марки, използвани при преживните животни, могат да имат допълнително контейнер за взимане на ДНК проба в процеса на поставяне на идентификаторите.

За пчелите

пчелин, рамкиОтносно идентификационните табели за пчелни семейства, документът указва, че те трябва да са изработени от гъвкав, пластичен материал в жълт цвят с размери – височина 45-60 мм и дължина 65-90 мм. Трябва да са защитени от фалшифициране, като надписът им да може лесно да се чете през целия живот на пчелното семейство и да не може да се заличава. В проектонаредбата е посочено, че условията, редът и начинът за идентификация на пчелните семейства са определени в Наредба № 10 от 2015 г. за условията за регистрация и реда за идентификация на пчелните семейства (обн., ДВ, бр. 27 от 2015 г.).

В проектонаредбата е създаден нов раздел, свързан с издаването на паспорти за едри преживни животни, еднокопитни животни (ЕКЖ), домашни любимци (ДЛ) от видовете, които подлежат на идентификация, кучетата за служебни, ловни и други цели.

Проектонаредбата може да бъде прочетена ТУК

 

 

Leave a Comment