Разглеждат законопроектите на три партии за промени в Закона за земеделските земи

ГЕРБ и Националният фронт искат договорите за аренда да се подписват със съсобственици, които притежават над 50% идеални части от имота

земя, фермаНе един, а три законопроекта за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще бъдат разгледани днес в парламентарната комисия по земеделие и храни. Те са внесени през септември от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Българската социалистическа партия.

Проектът на Националния фронт

Законопроектът на Националния фронт е внесен първи – на 5 септември. Той предлага към чл. 4 да се добавят чл. 4б и 4в.

Чл. 4б изисква договорът на наем на земеделската земя да се сключва от собственика или упълномощено от него лице; или от лице, на което това право е предоставено по силата на договор, сключен със собственика или от упълномощеното лице; или от лице, което притежава права върху земеделските земи, предоставени с нотариално заверен подпис от собственика или упълномощения; или от лице, което е получило правото да се разпорежда с държавни имоти.

Чл. 4в изисква нотариуса да проверява дали е спазено изискването по чл. 4б при заверяване на подписите на страните по договора за наем.

Проектът на Националния фронт добавя към чл. 37б нови ал. 5 и 6, според които общинските земеделски служби регистрират или не регистрират договорите за наем или аренда при спазване или неспазване на изискванията в чл. 4б и чл. 4в.

В преходните и заключителни разпоредби проектозаконът добавя изискване договорите за наем, които вече действат и са по-дълги от една година, да бъдат потвърдени от собственика с декларация. Ако имотът е съсобствен, декларацията трябва да бъде подписана от съсобственици, които притежават повече от 50% от него. В случай, че в съответната общинска земеделска служба не е подадена декларация, вписаният договор се заличава.

Проекът на закон предвижда още за стопанската 2017/2018 г. неприключилите до влизане в сила на закона съдебни производства, с които се обжалват отказите на общинските служби по земеделие да регистрират договори за преотдаване, се прекратяват.

Въвеждат се промени в Закона за арендата в земеделието, според които при вписването на договорите се прилагат скици на имотите. Друго изменение гласи, че при сключване на договор за аренда, е необходимо съгласието на съсобственици, които притежават повече от половината от имота.

Проектът на БСП

Какво предлата законопроектът на БСП прочетете ТУК: От 5 до 15 август земеделските служби ще осигуряват публичност на имотите

Проектът на ГЕРБ

Проектът на ГЕРБ общо взето повтаря този на Патриотичния фронт. И в него се предлага вмъкването на чл. 4б и чл. 4в, които има сходно съдържание.

В чл.37 б се добавя, че когато в общинските земеделски служби се представят за регистриране повече от един договор за един имот, то с предимство е внесеният с по-ранна дата.

Проектозаконът изключва конете като пасищни селскостопански животни в #2в, ал 2 от допълнителните разпоредби.

И тук се поставя изискването договорите за аренда да се сключват с притежаващите над над 50% идеални части от един имот.

В дневния ред на работата на земеделската комисия е включено и обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители.

 

Leave a Comment