Квотата за улов на калкан в Черно море се увеличава за България и Румъния с близо 30 тона

калканКвотата за улов на калкан в Черно море е увеличена от 86.4 тона на 114 тона годишно (плюс 32%) за България и Румъния. Това е важната за България новина от проведената тази седмица в Черна гора 41-та сесия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (ГКРСМ).

В рамките на събитието са били обсъдени предложения за приемане на мерки за опазване, управление и контрол на ключови морски запаси в Средиземно и Черно море. От изключително значение за България е Препоръката за многогодишен план за управление на риболова на калкан в Черно море, с която се определят мерки за опазване на вида в Черно море и количествени ограничения за улова му от страните в региона (България, Румъния, Турция, Русия, Украйна и Грузия).

По време на сесията на ГКРСМ са били дискутирани и теми свързани с насърчаването на мерките за мониторинг, наблюдение и контрол в рибарството, включително мерки за борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, както и възможностите за популяризиране на развитието на устойчиви аквакултури в Средиземно и Черно море.

Leave a Comment