Глобите за рекламиране на ГМО храни стигат 70 хил. лв.

хранаДо 70 хил. лв. ще бъдат глобите за повторно рекламиране на ГМО храни, е записано в новия Закон за храните, който бе приет на първо четене днес в парламента. Законът въвежда и забрани за реклами на храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, в които участват деца или представят деца, консумиращи тези храни. Въвежда се забрана и по отношение рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Ще бъдат създадени регистри за превозните средства за транспортиране на храни от животински, а също и от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия. Регистрацията ще се удостоверява със стикер. Със закона се въвеждат процедури за регистрация или одобрение на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Предвижда се създаване на публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Ще бъде създаден и публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство на бутилирани натурални минерални и изворни води и на публичен регистър на пуснатите на пазара храни, за които компетентен орган е МЗ. Интернет търговията с храни също ще бъде под наблюдение.

Новият закон предвижда създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор „Храни“, с участието на представители на всички заинтересовани страни.

 

Leave a Comment