Лозана Василева потвърди при награждаване на учени, че мярката за иновации ще се отвори 2018 г.

Мярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“ от ПРСР, позната като мярката за иновации, ще бъде отворена през 2018 г. Това съобщи днес зам.-земеделският министър Лозана Василева при връчването на годишните награди за иновации на Патентното ведомство, предадоха от пресцентъра на земеделското министерство.

Д-р Василева връчи награда в категорията  „Електротехника и електроника” на Георги Киров и Георги Червенков за тяхното изобретение „Антенна решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване”. Изобретението има амбицията да спомогне за замяна на сателитните антени в мобилните комуникации, с което те да станат по-независими, посочиха двамата изобретатели при представянето им по време на тържествената церемония.

Мярка 16.1 трябваше да бъде отворена за прием през ноември според Индикативния график на МЗХГ от лятото. За прилагането й обаче още няма проект на наредба. В началото на октомври т.г. бе публикуван Индикативен график за 2018 г., който предвижда отварянето на 7 мерки, една от които е мярка 16.1.

Прочети още: Светлана Боянова към фермери: Настоявайте за мярка 16.1, за да сте на европейската сцена

Leave a Comment