Д-р Камен Янков: По-добре стопаните на патици да загубят, отколкото да загубим едно „въдство“

Възможно е да има обезщетение заради принудителното спиране на бизнеса
На фермите, които не са изпълнили предписанията за биосигурност, ще им бъде отнето удостоверението за животновъден обект

Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев (от 3 ноември) за преустановяване зареждането на фермите за патици с еднодневни птици предизвика острата реакция на бранша. Заповедта, която е като мярка срещу разпространението на птичия грип, няма краен срок на действие. Тя обхваща всички стопанства с патици в страната, независимо от това дали в съответната област има констатирано огнище на инфлуенца или няма. Фермерите обичайно правят зареждане с еднодневни патета през 15 дни. Този цикъл ще бъде или вече е прекъснат за част от стопанствата, а големият въпрос е когато заповедта бъде отменена няма да е твърде късно за бизнеса на заетите в това производство.

„Ще протестираме следващата седмица, но все още съгласуваме точната дата на протеста с институциите“, заяви пред Агро Пловдив Иван Йотов, производител от Пловдивска област. Той, а и колегите му, смятат, че заповедта на д-р Илиев е в състояние да заличи патицовъдството. „Когато започнахме да се занимаваме с отглеждането на птиците, нямахме средства и създадохме стопанства в бивши свинеферми, кравеферми и други. Сега, когато вече имаме възможност да инвестираме, Агенцията по храните иска да ни затвори“, коментира Йотов. Според него обещанията за компенсации не могат да се изпълнят, тъй като липсва база, върху която да се изчислят загубите на всяка една ферма.

Директорът: Започна пълна инвентаризация на птицевъдните стопанства
Д-р Камен Янков

Д-р Камен Янков

„От тази седмица започнахме да правим пълна инвентаризация на всички животновъдни обекти с птици“, съобщи пред Агро Пловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. В специално подготвен въпросник се описва броя на птиците и условията, при които се отглеждат. Животновъдът се подписва за верността на данните. В същото време служителите на агенцията взимат и кръвни проби от птиците, за да бъде установено наличието на антитела срещу заболяването.

„Фермите, които не са изпълнили предписанията за биосигурност, ще приключат производствения цикъл, след което ще им бъдат отнети удостоверенията за животновъдни обекти“, посочи д-р Янков. Той уточни, че птицевъдите са били информирани за условията за биосигурност още миналата зима. Най-общо те изискват фермите да имат затворени помещения за птиците. Фуражът да е на закрито. Необходимо е още торът да се изхвърля навреме, транспортните средства да се обеззаразяват и работниците да поддържат лична хигиена. Едва когато стопанствата отговорят на тези условия, ще могат да възобновят дейността си. „Защото е по-добре е фермерите да загубят, отколкото да загубим едно „въдство“, заяви директорът. той даде пример с Южна Франция, където е имало шест месеца карантина, след което фермите отново се населили, но птичият грип пак се появил и карантината отново е в сила. В Унгария ситуацията е същата. Над 50 са огнищата с птичи грип в Европа.

Д-р Янков поясни, че животновъдите често надхвърлят капацитета на фермите. „Цикълът на производство на патешки продукти продължава около 90 дни с три фази – „майка“, угояване и угушване. Следователно, стопаните би следвало да зареждат с малки патета четири пъти в годината. Вместо това те вкарват през 15 дни нови птици и така надхвърлят двойно капацитета на животновъдния обект“, даде пример за неправилна практика директорът.

Министерството ще прецени за евентуални обезщетения за пропуснати печалби заради забраната за зареждане с еднодневни патета, предположи д-р Камен Янков. „Ако един фермер е изпълнил всички указания за биосигурност, би следвало да бъде компенсиран. Това обаче трябва да бъде решено от министерството“, повтори директорът на ОДБХ – Пловдив.

Четиридесет процента от патиците в страната се отглеждат в Пловдивска област. За година оттук излизат към 2 милиона патици. Фермите, общо 124, са концентрирани в общините Раковски, Брезово, Първомай, Карлово, Съединение, община Марица.

През миналата зима заради инфлуенцата в Пловдивско бяха унищожени 205 хил. патици и 105 хил. кокошки.

Ваксините не са решение

„Някои производители питат защо птиците не се ваксинират срещу инфлуенцата. Но ако ваксинираме стопаните няма да могат да продадат стоката! Известно е, че над 90% от патешките продукти са предназначени за износ. Ваксината ще го спре и тогава какво ще правим с продукцията“, пита д-р Янков.

Leave a Comment