Протестът на патицовъдите се отлага засега

ферма за патициПротестът, за който бяха готови стотици производители на патици, се отлага засега, съобщи пред Агро Пловдив Иван Йотов от Съюза на птицевъдите в България. На среща в Агенцията по храните вчера фермерите са били убедени да изчакат резултатите от кръвните проби, които ветеринарите взимат от птиците от началото на тази седмица. Анализите ще са готови следващата седмица и ще покажат дали в стадата има антитела срещу инфлуенца или такива липсват. В случай, че има натрупани антитела, за ветеринарите това се приема като ясен знак, че птиците са преболедували грип и са рискови за нови зарази с по-високопатогенен вирус.

В същото време от БАБХ са започнали да избиват новородените патета в трите големи люпилни в страната. Собствениците ще бъдат компенсирани, тъй като без намесата на държавните ветеринари те биха продали еднодневните птици за по 4.50 лв.

За производителите на патици протестът е на дневен ред, тъй като Агенцията по храните не е оповестила правила на поведение, от които да стане ясно с каква продължителност ще е карантинния срок, ще се налага ли такъв, ако стопанствата не са рискови и т.н.

 

 

Leave a Comment