Приказката свърши: Изкупната цена на кравето мляко започна да пада, над 1700 ферми пред затваряне

Динко Иванов

Динко Иванов

Изкупната цена на кравето мляко започна да пада, съобщиха животновъди. Някои от мандрите са я намалили още от средата на януари, други са предупредили фермерите, че от 1 февруари ще има нова цена.

„Намалението е с 2-3 стотинки. Не е голямо, но ни притестява, че още през зимата трендът се обърна“, обясни пред Агро Пловдив Господин Иванов, съдружник в „Рока – Агромилк“ООД и член на УС на Националния съюз на говедовъдите в България.

Средната цена на млякото в страната е 0.62-0.63 лв., но фермите с по-висока като количество и качество суровина получаваха до момента по 0.75-0.80 лева/литър.

Причината за започналия спад според Господин Иванов е излишъкът от краве мляко в Полша и Унгария, който се пренасочва към България. От Полша има информация за затварянето на голямо млекопреработвателно предприятие, което допълнително е намалило изкупните цени там. „Тук млякото пристига на 0.70 лв. заедно с транспортните разходи и за нашите мандри цената е изгодна“, каза фермерът. Той допълни, че разчита да се повтори предишния опит на родните млекопреработватели, които се опариха от вноса, тъй като качеството на млякото от чужбина се е оказало разочароващо.

Друга причина за по-ниската цена може да се търси в огромния брой млекодобивни предприятия, които не отговарят на структурните и хигиенни изисквания. Според данните, публикувани в сайта на БАБХ на 15 януари 2018 г., общият брой на фермите с 10 до 49 крави, които са извън нормите е към 1760. От агенцията вече са издадени около 300 заповеди, с които се забранява на животновъдите в негативния списък да продават млякото.

Най-много малки животновъдни ферми, които трябва или да затворят, или да преминат към месодобивно направление, има в област Кърджали, където са изброени над 200 животновъда. В област Плевен те са повече от 160, в Търговище са към 130, в Пловдив около 100 и т.н.

Малките ферми, за които все още нямат заповед за преустановяване на млечните продажби, но официално фигурират в застрашения списък, също са фактор в посока намаляване на изкупните цени.

Leave a Comment