Конституционният съд допусна иска на ГЕРБ за касиране на изборите

Подателите на жалбата са приложили три тома с доказателства за купуване на гласове
конституционни съдии

Конституционният съд ще се занимае с иска на ГЕРБ за касиране на изборите

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество искането на депутатите от ГЕРБ за оспорване на законността на изборите от 12 май.

Вносителите посочват, е имало недопустива агитация както в деня за  размисъл, така и в изборния ден. От ГЕРБ посочват, че „трайно обвързани с определена политическа сила“ социологически агенции са изнасяли данни, довели до промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване.

В жалбата се посочва още, че гласуването в чужбина е извършено в противоречие с правилата от Изборния кодекс, както и че при водене на регистъра на жалбите в Цeнтралната избирателна комисия (ЦИК) не са спазени нормативните изисквания.

Освен това жалбоподателите от ГЕРБ смятат, че е извършено и купуване на гласове в изборния процес в редица райони и избирателни секции. За целта са приложени три тома с доказателства.

Конституционният съд е изискал от ЦИК да предостави резултатите от проверката на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на избирателните списъци от проведеното гласуване в Република Турция.

Съдът обаче е оставил без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство за изборните бюлетини, които бяха открити в печатница в Костинброд. Конституционните съдии са отказали делото да се разглежда публично.

Leave a Comment