МЗХГ ще ходатайства пред премиера за допълнителни средства за агрометеорология

Бог, небеМинистерството на земеделието, храните и горите би подкрепило осигуряване на целево финансиране от държавния бюджет за бюджета на БАН, за да се запази агрометеорологичната мрежа, създадена от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). „За да съхраним научния и технически потенциал, ще разговарям с председателя на БАН в сряда, за да направим съвместна инициатива пред премиера.“ Това заяви днес по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов.

Темата за допълнителното подпомагане на агрометеорологичната мрежа бе повдигната от депутата Румен Георгиев. Той прочете писмо от НИМХ, изпратено до аграрния министър през октомври 2017 г. В него от института съобщават за съществуващото недофинансиране и реална опасност агрометеорологията да изчезне в близките година-две и като специалисти, и като техника. За да се спаси мрежата, от НИМХ са предложили земеделското министерство да превежда по 400 хил. лв. годишно. Отговорът, даден тогава от главния секретар на министерството, е отхвърлил тази опция.

Румен Порожанов посочи, че министерството и неговите структури страдат от хронично недофинансиране. За услугите, получени от НИМХ през 2017 г., МЗХГ е превело 66 хил. лв. Министърът уточни, че принципно не може да разпореди изплащане на целеви средства към друг бюджетен разпоредител, каквато е БАН. Но допълни, че МЗХГ би подкрепило исканията на академията, тъй като оценяват усилията на учените, които работят в НИМХ.

Leave a Comment