Със 70% се увеличава подпомагането на пчеларите, нови условия за плодове и зеленчуци

С 3,9% се намалява бюджетът за сектор Вино

2018-06-20 17.00.59През следващия програмен период – 2021-2027 г. подпомагането на пчеларите не само, че няма да бъда намалено, но ще се увеличи със 70%. Това съобщиха днес при представянето на следващата ОСП в София. Събитието бе организирано от Българското представителско на Европейската комисия и бе с участието на български експерти, които работят в Главна дирекция „Земеделие“ в ЕК.

Дали България ще се възползва от сериозното увеличение на бюджета за пчеларство, все още не е ясно. Ясно е само, че бюджетът за сектора се формира от национални и европейски средства в съотношение 50 на 50. Тоест, ако България определи за 3-годишната програма за пчеларство 12 млн. лв., то и ЕК ще преведе същата сума. В последната Национална програма за пчеларство (2017-2019) бюджетът е 14,28 млн. лв.

Увеличението на средствата за производството на пчелен мед и продукти е свързано със засилване на екологизирането на земеделието. Мерките по програмата ще се запазят.

Ако процентът на обвързано подпомагане за сектор Плодове и Зеленчуци падне от 13 на 10 на сто от бюджета на директните плащания, каквото е предложението, това означава, че субсидиите ще намалеят с около 25 на сто през следващия програмен период. Това намаление се отнася и за сектор Животновъдство и в него не е изчислено съкращаването на средствата по Първи стълб с 0,7 на сто.

Отделно от това, от ГД „Земеделие“ посочиха още, че за сектор Плодове и Зеленчуци се въвежда задължителната цел да се увеличи консумацията на свежите продукти. Ще се засилят също така и мерките свързани с климатичните промени, като минимум 20% от разходите на производителите на плодове и зеленчуци, трябва да са свързани с тях и 5% – с научно-изследователска дейност.

Бюджетът за сектор Вино ще бъде намален през 2021-2027 г. с 3,9%, посочиха експертите.

По училищните схеми средствата няма да бъдат намалени.

Още теми от същото събитие: Таванът на директните плащания от 2021 г. на практика ще е 81 250 евро

Животновъди са против орязването на бюджета за обвързана подкрепа след 2020 г.

 

1 Comment

  1. бойков каза:

    Браншът и министър Порожанов обсъждат бъдещето на сектора земеделие и животновъдство.
    Срещата е насрочена за 26 юни .Ще имали представители на пчеларските организации. Тази среща е насрочена за 26 юни, добави министра и отбеляза, че освен таванът, друга много важна тема за селското стопанство в Европа е стратегически план, който всяка държава членка трябва да изработи.

Leave a Comment