Производители на плодове и зеленчуци ще доставят на училища при 3 условия

Трябва да са регистрирани по Наредба 3, стопанството им да е поне 25 дка, да произвеждат минимум два продукта по схемата
От мандрите се изисква регистрация по Закона за храните и спазване на БДС

деца в ИЗК "Марица" в Нощта на ученитеЗа да бъдат доставчици по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ производителите на плодове и зеленчуци трябва да отговарят едновременно на три условия, а преработвателите на мляко – на две. Това е посочено в публикуваните в сайта на МЗХГ указания за прилагане на променената през юни Наредбата за прилагане на двете схеми в учебните заведения.

Преди да пристъпи избор на заявител или заявители, учебното заведение трябва да провери дали съответното лице е производител. За да бъде производител на плодове и/или зеленчуци, физическото или юридическо лице трябва да е регистрирано като земеделски стопанин по Наредба № 3 от 1999 г., не по – късно от 10 април 2018 г. Второ, трябва да произвежда най-малко два продукта от доставяните по схемата. Това означава трайните насаждения да са в период на плододаване, а зеленчуците да са засети и да се очаква реколта от тях. Третото изискване е производството на продукти, доставяни по схемата, да е на площ не по-малка от 25 декара.

За да бъде производител на мляко и млечни продукти, мандрата или предприятието трябва да притежава одобрен обект за производство на продукти, включени в схемата, регистриран по Закона за храните, и поне един от продуктите да се произвежда съгласно БДС.

Ако физическото или юридическо лице не отговаря на някой от изброените критерии, то не е производител и може да кандидатства за заявител по съответната схема в качеството си на търговец.

Когато за заявители по всяка от схемите кандидатстват един производител и един или повече търговци, независимо през кой период са подали предложения или съгласия за участие, учебното заведение е длъжно да възложи 50% от доставките на производителя (23 по схема „Училищен плод“ и 25 по схема „Училищно мляко“), а останалите 50% възлага на един или повече от кандидатстващите търговци.

Когато по схема „Училищен плод“ кандидатстват двама или повече производители на плодове и/или зеленчуци, учебното заведение трябва да възложи всички доставки по схемата на един от тях, избран в съответствие с критериите. Ако производствени площи на един от производителите са разположени на разстояние до 100 километра от учебното заведение, той трябва да бъде избран за заявител. Разстоянието от 100 километра се определя по най-кратък маршрут до производствената площ. Когато няма такъв производител или има повече от един, учебното заведение е длъжно да избере за заявител производителя, отглеждащ по-голям брой от продуктите, включени в схемата. Няма значение на каква отделна площ се произвежда всеки от продуктите. При равен резултат и по двата критерия, наредбата изрично предвижда, че заявителят се избира от учебното заведение.

Когато по схема „Училищно мляко“ кандидатстват двама или повече производители на мляко и млечни продукти, независимо през кой период са подали предложения или съгласия за участие, учебното заведени трябва да възложи всички доставки по схемата на един от тях, избран в съответствие с критериите. Най-напред учебното заведение е длъжно да избере за заявител този от производителите, чиято основна производствена база е сертифицирана да произвежда повече видове млечни продукти по БДС. По БДС се произвеждат кисело мляко, сирене и кашкавал, затова максималният брой сертифицирани по БДС продукти е три. Сертифицирането се доказва с удостоверения, издадени от МЗХГ.

При равен брой продукти сертифицирани по БДС, учебното заведение е длъжно да избере производителя, чиято продукция е сертифицирана по стандартите ISO и/или FSSC с по-нова версия на съответния сертификат. На разглеждане и оценка подлежат само сертификати издадени до 10 април 2018 г., сертификатите издадени след тази дата не могат да се ползват при определяне на заявител по схемата.

При равен брой сертификати с еднаква версия учебното заведение е длъжно да избере за заявител производителя, чиято производствена база се намира най-близко до него.

Когато по съответната схема не кандидатства производител, учебното заведение е длъжно да избере този търговец, който има по-голям опит по схемата на базата на брой учебни години, за които е бил заявител по схемата.

 

1 Comment

  1. бойков каза:

    Какво стана с обвързаната подкрепа за био производство плодове кога ще доплатят останалите 50% от субсидията?

Leave a Comment