И стопаните на патици пред протест, внесоха декларация в МЗХГ

Има забавени обезщетения още от януари 2017 г. и недомислени заповеди

стопанство за патициПрофесионалната организация на производителите на водоплаващи в България внесоха днес в Министерството на земеделието, храните и горите декларация, в която обявяват готовност за протест. Решението за декларацията бе взето на събрание на бранша в петък, 20 юли, в Раковски – градът с най-много ферми за патици в страната.

Причините за недоволството са породени от заповед на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев от 16 юли – РД11-1304. В точка 1.1.2 е записано, че след разтоварване на патиците всяко транспортно средство трябва да се дезинфекцира от лицензирана фирма. „Това е фирма, която се движи от база в база, за да извърши дезинфекция. Откъде да сме сиурни, че точно тя няма да разнесе заразата, особено ако е била във ферма – огнище на инфлуенца“, попита Иван Йовчев, съпредседател на организацията. Йовчев поясни, че стопаните сами вземат достатъчни мерки, за да опазат патиците и не им необходима външна фирма, която по-скоро може да навреди, отколкото да помогне.

Друго искане на Организацията на водоплаващи е да не се пристъпва към унищожаване на птиците, в случай, че пробите докажат наличие на антитела, но не установят жив вирус. „Тези патици трябва да си завършат цикъла“, категоричен е Йовчев.

В точка ІІІ, 5 на заповедта е записано, че повторното населване на птицевъдни обекти с констатирана инфлуенца става след като те първо се заредят със сенилни птици – бройлери, за да се установи дали ще оцелеят до 20-ия ден. Производителите на водоплаващи настояват сенилните птици в техните обекти да бъдат патици.

Другата сериозна причина за недоволството на стопаните на водоплаващи е забавеното обезщетение за избити в област Пловдив заради инфлуенца патици през април т.г. Още по-драстично е забавено изплащането за ферми люпилни в Хасково и Добрич, като при първия производител на еднодневни патета случаят е от ноември 2017 г., а при втория – от януари 2017 г.

В организацията членуват 260 стопани, всеки от които има десетки работници, които могат да се включат в протеста.

Leave a Comment