Бойко Борисов и БАБХ се възмутиха от побоя над репортер на „Господарите“

Димитър Върбанов Снимка на Flashnews.bg

Димитър Върбанов
Снимка на Flashnews.bg

Премиерът Бойко Борисов и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изразиха възмущението си от нападението над репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов във Велико Търново. Върбанов е присъствал на проверка на агенцията в склад за храни с изтекъл или липсващ срок на годност. Той е бил атакуван от началника на склада и работник, но е без сериозни травми.

По този повод премиерът заяви от САЩ: „Дал съм им час и половина срок да ми докладват арестувани, задържани съответно побойниците и с цялата строгост на закона да бъдат наказани. Това е недопустимо – знаете, аз само за кимване или за намек към журналист депутати махам от парламентарната група, такова нещо не може да се толерира. Просто трябва да сме изключително непримирими към такива деяния и да се знае, че като пипнеш журналист,  това следва”.

От БАБХ съобщиха в изявление до медиите, че осъждат насилието срещу журналисти. Агенцията информира, че е направила масирани проверки в склад и помещение за хранителни стоки във Велико Търново през юни. Инспекцията е завършила с наказателни постановления, издадена е и заповед за спирането на реализацията на продуктите поради изтекъл срок на годност и други нарушения.  По случая се води досъдебното производство от Районна прокуратура – Велико Търново. Всички намерени храни са веществени доказателства по него.

Близо 7 тона хранителни продукти на обща стойност 22 500 лева са поставени под възбрана и спрени от реализация. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев те са насочени за унищожаване. За констатираното нарушение е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление на стойност 4 000 лева.

Дни по-късно в помещение в съседство на съществуващ склад, отново във Велико Търново, е констатирано наличие на храни с изтекъл срок на годност и разопаковани храни в размер на близо 1,5 тона. В помещението е открито и работно оборудване. Установено е наличие на преопаковани на място продукти в хартиени пликове по 1 кг и 2 кг и течности, разфасовани в бутилки по 1 и 2 литра. Фирмата е санкционирана с 4500 лв., помещението е запечатано.

 

Leave a Comment