ФАО ще подпомогне земеделието на Босна и Херцеговина

Животът на селските жители, конкурентоспособността на малките земеделски стопанства, природните ресурси и изменението на климата са приоритети в подписаното днес споразумение

Сараево3 октомври 2018 г. в Сараево, Босна и Херцеговина – Подобряването на конкурентоспособността на малките земеделски стопанства и укрепването на поминъка на селските жители са основните цели на новото споразумение за сътрудничество между ФАО и правителството на Босна и Херцеговина, което бе подписано днес, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Също толкова важни в споразумението са мерките за противодействие на изменението на климата и по-рационалното използване на природните ресурси.

Рамката за сътрудничество на ФАО с Босна и Херцеговина ще определи дейностите на ФАО в страната за периода от 2018 до 2021 г. Тя е разработена във връзка със съществуващия Стратегически план за развитие на селските райони за периода 2018-2021 г., който е насочен към осигуряване на съответствие с изискванията за присъединяване към Европейския съюз и Световната търговска организация.

В селскостопанския сектор на Босна и Херцеговина са заети 19% от населението на страната. Земеделието представлява 5,6% от брутната добавена стойност. Селскостопанските и хранителните продукти са 16,4% от целия външен внос и около 10% от износа.

Въпреки това производителността на селското стопанство е ниска. Сред съществуващите проблеми са разпокъсаността на земята, ограничаването на конкурентоспособността, остарялата производствена технология и ниската производителност на породите и сортовете растения, които преобладават в страната.

Сътрудничеството между политиците, изследователските институти, консултантите и производителите е слабо развито. Институционалният и административният капацитет, състоянието на регулаторната рамка и информационните системи в селското стопанство все още не са достатъчно развити за интеграция с Европейския съюз.

ФАО ще работи с Босна и Херцеговина като финансира повишаване на конкурентоспособността на селското стопанство чрез трансфер на знания и насърчаване на иновациите. Подобряването на конкурентоспособността на хранително-вкусовата промишленост ще се осъществява чрез повишаване на стандартите за качество и безопасност, едновременно с подобряването на ветеринарните и фитосанитарните стандарти. Институционалният капацитет ще бъде подобрен чрез подкрепа и обучение в областта на информационните технологии.

Споразумението предвижда развитие на селския туризъм в района на Ливно, проучване на местните характеристики и потенциал в областта на пчеларството и биологичното земеделие.

Документът също така отбелязва необходимостта от национална оценка на разделението при половете. През 2017 г. в селскостопанския сектор са заети около 154 000 души, като 40% от тях са жени.

„Жените са изправени пред допълнителни предизвикателства“, заяви Юрико Шоджи, заместник-регионален представител на ФАО за Европа и Централна Азия, който подписа документа от името на ФАО. „Най-вече мъжете притежават земята и това е пречка за достъпа на жените до кредит, за да развият бизнеса си. Жените в селските райони също имат ограничен достъп до информация, обучение, селскостопански ресурси и вземане на решения. “

Втората основна точка на споразумението се отнася до въпросите за устойчивото управление на природните ресурси, адаптирането на селското стопанство към изменението на климата и смекчаването на последствията от него.

През последните 100 години средната температура в страната се е увеличила с 0,8 градуса по Целзий, което съответства на глобалните тенденции. През следващите години се очаква честотата на такива явления като суша, наводнения и ерозия на почвата да се увеличи.

ФАО ще допринесе за разработването на политики и въвеждането на екологосъобразни селскостопански практики, ще насърчи рационалното използване на природните ресурси и ще продължи да работи за подобряване на достъпа до механизми за финансиране на климата от организации като Глобалния екологичен фонд и Зеления фонд за климата.

Leave a Comment