Времето и земеделските култури в края на октомври

Надежда Шопова, агрометеорологАвтор: Надежда Шопова, НИМХ

През изминалия период агрометеорологичните условия в района се определяха от температури по-високи от обичайните за сезона. Падналите валежи бяха неравномерно разпределени и без стопанско значение. На много места в района поради продължителното засушаване обработката на площите закъсня. В района на Пловдив воднофизичните свойства на почвата позволиха да започне сеитбата на есенниците. Беше регистрирано начало и масово оцветяване на листата при касия, череша, лоза и др.

През последните дни на окомври се очаква температурните постъпления да бъдат около и над обичайните за сезона. Максималните стойности в земеделските райони ще бъдат между 17⁰C до 20⁰C. В началото на периода ще преобладава облачно време като облачността ще се разкъсва. На места са възможни слаби превалявания. В сряда и четвъртък времето ще бъде ветровито.

есен в паркаПрез седмицата наднормите температурни постъпления ще благоприятстват покълването и поникването на засетите в срок житни култури. Падналите валежи в края на изминалия период ще окажат влияние в повърхностния почвен слой. Преобладаващо в района на Южна България (Казанлък, Хасково, Сливен) влажността на почвата в слоевете 10 cm и 20 cm е под оптималната. Стойностите в Пловдив са между 68%ППВ и 76%ППВ, в Пазарджик между 55%ППВ и 64%ППВ, а в Ямбол между 85%ППВ и 86%ППВ. През седмицата може да продължи обработката на площите и сеитбата на есенниците. Производителите следва да имат предвид, че оптималните срокове изтичат в началото на ноември и че по-късно засетите житни може да не успеят да влязат в зимата във фаза братене.

Ще се наблюдава узряване на късните есенни плодове като през периода ще продължи прибирането на дюлята. Очакваният силен вятър ще бъде причина за опадване на масово оцветените листа при листопадните дървета.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

 

Leave a Comment