В. Кръстева: С таваните ще сме внимателни, за преходната и обвързаната помощ – настоятелни

Евродепутати от земеделската комисия се срещнаха със зам.-министъра

img_9426.jpg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Необходимо е да се запази възможността за прилагане на схемите за преходна национална помощ и след 2020 г. Това каза заместник-министър Вергиния Кръстева по време на среща с  представители на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент. Делегацията е на тридневно посещение у нас, което ще продължи и утре, 31 октомври. Евродепутатите ще разгледат биостопанства, сред които и оранжериите на „Гимел“, дестилерия за етерични масла, винарска изба в Асеновград и пчелин. 

Вергиния Кръстева смята, че потенциалното прекратяване на схемите от преходната национална помощ може да има негативни последствия върху част от земеделските стопани в България, които имат разпокъсани дребни площи и определен сегмент в животновъдството и не получават друг вид директна подкрепа.

За обвързаната подкрепа, чиито бюджет според проекта на Европейската комисия след 2020 г. ще представлява 10% от директните плащания, българският зам.-министър смята, че тя е много важен инструмент за подпомагане на секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците. През настоящия програмен период сумата за обвързаното подпомагане е 13 на сто от директните плащания. България иска този процент не да бъде намален, а увеличен.  

„По отношение на таваните на директните плащания смятаме, че трябва да бъдем изключително внимателни при поставянето на горна граница, за да не допуснем подкопаване на устойчивостта и конкурентоспособността на земеделските стопанства“, изказа позицията на аграрното министерство Вергиния Кръстева.

Leave a Comment