Вл. Горанов: Ако иска да запази кадърните, бизнесът трябва да плаща

Владислав Горанов50 млн. лв. ще получат като коледни надбавки пенсионерите

Около 50 милиона лева ще получат като коледни надбавки пенсионерите. „Очакват се икономии в трансферите от централния бюджета по бюджета на държавното обществено осигуряване, което дава такава възможност“, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ. Очаква се в следващите седмици финансовият министър да предложи на правителството да одобри подобно решение. 

Размерът на надбавките все още не е ясен. Вероятно не всички пенсионери ще получат коледния подарък, това ще зависи от размера на пенсията им. Според Горанов, сумите, които ще бъдат раздадени ще са подобни на тези за Великден. Тогава хората с пенсии до 321 лв. (линията на бедност) получиха по 40 лв. 

На критиките към залагането на дефицит в проектобюджета за 2019 г. Горанов отговори, че заложеният дефицит е „минимален“ – около 0.5% от БВП, което е много под максимално допустимите показатели за стабилност и растеж.

Планираното вдигане на максималния осигурителен доход на 3000 лева стана повод финансовият министър да отправи критики към бизнеса. „Бизнесът концептуално трябва да свикне, и е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим нормалните и кадърни хора в България, цената на труда ще бъде изпреварващо по-висока от това, което те са калкулирали в техните сметки. Ако говорят за производителност на труда и ефективност на производството, по същия начин може да се говори за ефективност на техния бизнес, така че да могат да плащат нормални заплати. Защото в момента те упрекват обществото, че нямало хора за работа. В същото време, заради нивото на доходи в България, много хора, които имат възможности да продават своя труд в отворения европейски пазар, не са тук… В момента, в който пренебрегнеш фактора труд в производството, го губиш.“ 

Горанов заяви още, че максималният осигурителен доход не увеличаван от 2015 година, през същия период компенсацията на един зает е нараснала с около 29%, а средната заплата – с близо 30%. 

На въпрос дали увеличението на учителските заплати средно с 20%, на бюджетните с 10% и на пенсиите с 5.6% не е предизборен ход, той отговори, че учителските заплати ги вдигат, но не заради предстоящите избори, а заради тези от 2017 г. „Ако някой упреква подобна политика и я нарича предизборна, всъщност всеки бюджет е изключително политически документ. Той отразява основната роля на едно правителство да ръководи и преразпределя обществения ресурс по приоритетите и по начина, по който смята за удачно“. 

Leave a Comment