Днес е празникът на свети Сава Освещени

BASF

свети СаваНа 5 декември православната ни църква почита свети Сава Освещени. Той е считан за брат на Светите Варвара и Никола.

Сава е представян като добрия, който моли Варвара да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Според вярванията Варвара и Сава подготвят трапезата за Никулден, оттам и поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“.

Варвара и Сава се грижат за здравето на децата. Те определят съдбата на новородените. На този ден гадателки и баячки правят магии за задомяване на неомъжените момичета, които отиват на тайно място по късна доба, носейки само сито и брашно, и докато месят, старите жени ги учат на хитрини за къщната работа и как да си намерят подходящ жених.
Омъжените, но все още незаченали жени, пресяват брашно преди изгрев слънце през обърнато сито, докато най-старата жена в дома нарежда „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“. За здраве и плодородие всички жени раздават питки на празника.

Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.
На този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната година.

На местата, където Сава е възприеман като мъж, често се счита и за покровител на вълците. Друга традиция е да се месят и раздават за здраве мекици, но основната суматоха около този и предния ден преминава в подготовката за Никулден.

Имен ден празнуват: Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Десислава, Славомир, Славчо, Савка.

Leave a Comment